Baba

A szülők felelőssége az öröklődésben a géneken felül

Sokáig az volt az általánosan elterjedt álláspont, hogy csak a génekben kódolt információ számít az öröklődésben.
2021. Október 05.

Az epigenetika egy olyan tudományág, amely a génstruktúra megváltoztatása nélkül, az öröklött gének aktiválását, vagy gátlását befolyásoló folyamatokat kutatja. Ezek a bennünket érő különböző környezeti hatások az epigenetikai mechanizmusokon keresztül hosszú távon fejtik ki hatásukat. Ez azt jelenti, hogy például a génekben lévő információ hajlamosít bizonyos népbetegségek kialakulására, de egészséges táplálkozással és életmóddal, a stresszmentes életvitelre való törekvéssel sokat tehetünk saját magunk és gyermekeink egészségének megőrzése érdekében.

Bizonyos népbetegségek megelőzése érdekében már a várandósság tervezésekor, a várandósság teljes időtartama, valamint a szoptatás alatt is sokat tehetnek az édesanyák, ha ügyelnek az egészséges táplálkozásra és a tudatos életmódra. Érdemes dietetikus szakemberrel is konzultálni a megfelelő étrend összeállításával kapcsolatban, különös tekintettel a vegetáriánus kismamákra!

Az egészséges környezet és a káros anyagokat nem tartalmazó élelmiszerek fogyasztása tehát késleltetheti, akár meg is tudja akadályozni azoknak a betegségeknek a kifejlődését, amelyekre egyébként a szüleinktől öröklött gének alapján hajlamunk lenne. Az epigenetika szerint a környezeti hatások és a táplálkozás oly mértékben tudják megváltoztatni az élőlények tulajdonságait – fenotípusát – ami nemcsak az adott egyednél érvényesül, hanem az utódoknál is. Ez azt jelenti, ha például egészségtelen életmódot folytatunk, azzal nemcsak magunkat tesszük tönkre, hanem utódainkat is képesek vagyunk károsítani. A születendő gyermek egészségét az anya és az apa életmódja és táplálkozása egyaránt befolyásolja és bizonyos esetekben ez a későbbi generációkra is kihatással lehet!

A szülők felelőssége az öröklődésben a géneken felül

Mi az előnye a bioélelmiszereknek?

A talaj műtrágyázása következtében felhalmozódik a nitrát, ami a termesztett élelmiszerekbe is bekerül. A zöldségekben levő nitrát egyrészt az állás következtében, másrészt az emberi szervezetben levő bélbaktériumok hatására mérgező nitrit vegyületekké alakul. Különösen veszélyeztettek a csecsemők, akik képtelenek a nitritet lebontani, ezért a csecsemők táplálásánál fokozottan kell figyelni arra, hogy milyen minőségű táplálékot kapnak.

A bioélelmiszerek előállításához nem használnak növényvédő szereket, műtrágyát, hormonokat, génmódosított termékeket és antibiotikumokat. A bioélelmiszerek fogyasztása esetén kevésbé alakul ki diszbiózis. A diszbiózis pedig epigenetikai mechanizmusokon keresztül okozhat felnőttkori betegségeket, mint az elhízás, cukorbetegség, allergiás kórképek.

A HiPP bébiitalokhoz és bébiételekhez felhasznált alapanyagok ökológiai gazdaságokból származnak. A talajvizsgálatoktól a végtermékig minden termelési folyamat szigorú ellenőrzés mellett történik. A HiPP biobébiételek széles választékban kaphatóak, melyekkel kiegyensúlyozottan és változatosan táplálhatod gyermeked. A biominőségen túlmenően a HiPP számára a klíma és a környezet megóvása is fontos, ezért a HiPP bébiételek karbonsemleges gyártással készülnek.

 

Dr. Tausz István – gyermekorvos, főorvos