Gyerek

A neurotoxinoktól is szoronghat a gyerek

A környezetünkben lévő úgynevezett neurotoxinok komoly hatással lehetnek a gyerekek fizikai és mentális egészségére: nem kizárt, hogy ezek miatt szorong, depressziós, túlsúlyos vagy képtelen teljesíteni a gyereked.
2019. Április 06.
Nem mindegy, miből iszik a gyerek

A környezetünkben található műanyagok, például a biszfenol-a vagy a műtrágyákban található vegyületek komoly hatással lehetnek többek között a gyermekek hormonális rendszerére, ezen keresztül pedig a növekedésére és az agyi fejlődésére állapította meg több kutatás. A tanulmányok publikálása óta pedig csak tovább romlott a helyzet, állítja a két szerző, Philippe Grandjean és Philip Landrigan.

Ráadásul ezek a neurotoxinok nem csak a gyermeked támadhatjak meg, hanem már a szülők szervezetében is ott vannak, tehát már azelőtt befolyásolják a fejlődést, hogy a kisbaba megszületett volna. Jó néhány egészségügyi problémát, például az autizmust, a depressziót, a szorongást vagy a túlsúlyt is összefüggésbe hoztak a spermiumokban illetve petesejtekben lévő neurotoxinokkal.

Hogyan csökkentheted annak a rizikóját, hogy a gyermeked szervezetébe káros hatású neurotoxinok kerüljenek?

A gyomirtókból, műtrágyákból olyan anyagok kerülhetnek az ételekeinkben, amelyek közvetlenül hatással vannak az agyi fejlődésre. Célszerű inkább olyan élelmiszereket fogyasztani amelyekben a lehető legkevesebb ilyen káros anyag található: ha tehetitek, érdemes áttérni a bioélelmiszerek fogyasztására.

A biszfenol-a és a ftalátok, melyeket a műanyagokban találhatunk meg, negatívan befolyásolják a hormonrendszer működését. Különösen nagy veszélyt jelentenek például a felmelegedett műanyag üvegek, melyekből a káros vegyületek az italokba szivároghatnak. Használjátok valódi üvegből készült poharakat, cumisüvegeket, vagy keressetek olyan termékeket, amint feltüntetik hogy biszfenol-a nélkül készültek.

Bizonyos nagyon elterjedt élelmiszerek, például a gabonafélék, az élesztő, a paradicsom vagy a tejtermékek allergiát válthatnak ki – ezek nem mindig a jellegzetes tüsszögés vagy bőrtünetek formájában jelentkeznek, hanem a viselkedést és a hangulatunkat befolyásolják. Ha úgy látod hogy a gyereket túlságosan szorong, idegeskedésre vagy depresszióra hajlamos érdemes azt is megvizsgáltatni, nem allergiás valamilyen ételre, esetleg egy időre hagyjuk el a tejet, glutént tartalmazó ételeket és figyeljük meg, tapasztalunk-e valamilyen változást.

(via)

Ez is érdekelhet: