Gyerek

Nehezíti a diákok koncentrációját, ha túl nagy a belmagasság

Elsőre furcsának tűnik, hogy bármilyen összefüggés lehet egy épület belmagassága a diákok koncentrációja között, mégis erre jutott egy ausztrál kutatás.
2024. Július 10.

Nyilván nem arról van szó, hogy a belmagasság bárkit is okosabbá tenne vagy azt is tudni fogjuk a vizsgán, amit meg sem tanultunk, de a környezet, amelyben számot adunk a tudásunkról, hatással van ránk. Hogy milyen mértékű ez a hatás, azt kutatta az ausztrál Deakin Egyetem.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogy egy nagy térben, például egy tornateremben való tartózkodás, hogyan hat a koncentrációnkra, gyengébb teljesítményt eredményez-e”- mondta Isabella Bower környezetpszichológus a Sciencealert.com-nak.

vizsgázás

Kép: Getty Images

A tanulmány 15 400 diák vizsgaeredményeit elemezte nyolc éven át, három egyetemen, és arra jutottak, hogy a nagyobb belmagasságú termekben a diákok hajlamosak voltak alulteljesíteni a normál belmagasságú termekben vizsgázókhoz képest. A kutatók szerint a nagy belmagasságú, csarnokszerű termek megnehezítik a koncentrációt. Ezeket a termeket általában nem vizsgázásra tervezték. Ezért lenne jobb, ha a jövőben a tanulók olyan tantermekben vizsgáznának, amelyet direkt erre a célra alakítottak ki.

A vizsgázás kulcsfontosságú a világ szinte minden oktatási rendszerében, meghatározhatja a diákok karrierútját. Bizonyára nem minden diákot befolyásol pont ugyanúgy a teljesítőképességben az épített környezet, ám azzal adunk mindenkinek azonos esélyeket, ha a környezeti tényezőket is biztosítjuk a sikeres vizsgázáshoz.