Baba

A teniszkönyöktől a szolgálólány-térdig: tipikus kismamasérülések

Nemcsak a lelkünk érzi meg, ha anyák leszünk, de bizony a testünk is.
2022. Június 15.
Fotó: Getty

Az anyaság bizony nemcsak mentális és lelki feladat, de fizikai is. A gyerekekről való gondoskodás magában foglalja a kicsik rendszeres emelését, a szintjükön való térdelést, rengeteg felszerelés állandó cipelését, és persze a kicsi emelgetését. Mindez többféle túlterheléses sérüléshez vezethet.

Sok olyan sérülés, amivel az anyák szembesülnek, a “helytelen testmechanikával végzett ismétlődő mozgások” következménye – mondja Michaela Campagnolo fizikoterapeuta a Yahoo Life-nak. – Az olyan dolgok, mint az autósülés felemelése, a babakocsi bepakolása a csomagtartóba és a lépcsőn való feljutás megterhelik a testet. Az anyák pedig különösen hajlamosak ezekre a sérülésekre a szülés utáni időszakban. “A terhességgel és a szoptatással összefüggő hormonhatások miatt az ízületek lazábbak, és ez sebezhetőbbé teszi a nőket” – mondja a szakértő.

Ha meggondoljuk: ezek a kihívások csupa olyan mozgásformát igényelnek, amit szülés előtt nem végzett az ember, sokan egyszerűen nem elég edzettebb a nagyobb aktivitású időszakhoz. A szakember szerint segít, ha a gyermeknevelést sportnak tekintjük, és úgy is állunk hozzá. Sok felkészüléssel.”

Függetlenül azonban a felkészüléstől előfordulhatnak tipikus “szülői sérülések”, amik kezelésre szorulnak – mondja Dr. Andrew Sobel ortopéd sebész.

Lássuk, mik a jellemző sérülési formák, és mi lehet a megoldásuk!

A hát alsó szakasza

“A hátproblémák hihetetlenül gyakoriak a szülőknél, különösen azoknál, akiknek csecsemőjük vagy kisgyermekük van – mondja Dr. Mara Vucich rehabilitációs szakorvos. – Ez összefügg a sok hajlongással és csavart mozdulattal, amilyenekkel jár például a baba fürdetése, illetve az autóba való be- és kiemelése.”

Vucich szerint ezek a mozdulatok extra megterhelésnek számítanak, és a szokásosnál nagyobb nyomást gyakorolnak a gerincre. Még a jól megpakolt pelenkázótáska rendszeres cipelése is elronthatja a testtartást, és hátfájáshoz vezethet.

A megelőzés érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő technikával emeljünk, például hajlítsa be a térdünket, és lehetőleg ne csavarjuk a derekunkat, miközben valami nehéz tárgyat tartunk.

Ha már megsérültünk, akkor gyulladáscsökkentők segíthetnek, esetleg egy kis jegelés. Ha a fájdalom néhány napon belül nem enyhül, esetleg súlyosbodik, forduljunk fizikoterapeutához.

“Szolgálólány-térd”

Az orvosi közösség prepatella bursitis néven ismeri ezt a jelenséget, vagyis a térdkalács elülső részén lévő zsákszerű képlet gyulladását.

Fő tünetei:

  • mozgás közbeni fájdalom
  • duzzanat a térdkalács elülső részén
  • melegség, gyengeség

Ezt okozhatja a gyakori térdelés, innen származik az elváltozás fantázianeve. Márpedig mi, anyák gyakran térdelünk a játékszőnyegen vagy a homokozó szélén. Amikor csak tehetjük, ezt inkább puha, párnázott felületen, de legalább szőnyegen tegyük. Ha már kifejlődött az elváltozás, akkor vény nélkül kapható nem szteroidos gyulladáscsökkentők csillapíthatják a fájdalmat, de ha a duzzanat vagy a bőrpír továbbra is fennáll, menjünk el a háziorvoshoz.

Teniszkönyök

Az oldalsó epicondylitis néven is ismert teniszkönyök “elhasználódási jelenség, és a túlzott igénybevétel és az ismétlődő tevékenységek súlyosbíthatják” – mondja dr. Sobel. Ha babát vagy kisgyermeket cipelünk, esetleg olyan módon tartjuk, ahogyan korábban valószínűleg nem tettük dolgokkal, az nagy terhelést jelenthet a könyök ínjára.

Tünetei:

  • fájdalom a felkar külső oldalán
  • fájdalom a könyök közelében

Az orvos azt javasolja, hogy ha tehetjük, tenyerünkkel felfelé emeljük fel a dolgokat, és kerüljük el a csukló és az ujjak ismétlődő, kényelmetlen kinyújtását. Az is jó ötlet, ha megpróbáljuk korlátozni, hogy milyen súlyt cipelünk egyszerre. “Ne terheljük túl az izomzatot azzal, hogy egyszerre próbálunk gyerekeket és csomagokat vinni vagy gyerekkel a kezünkben kulccsal kinyitni valamit vagy épp megkavarni a levest” – mondja.

Ha a teniszkönyök már kifejlődött, Vucich azt javasolja, hogy naponta kétszer-háromszor tegyünk jeget a könyökünk külső felületére, és persze pihentessük a karunkat. Ha továbbra is gondjaink vannak, szükségünk lehet csuklómerevítőre. “Bár a probléma a könyöknél van, a kopott ín a csuklóig terjed – magyarázza a szakértő. – Ha védjük a csuklót, azzal védjük a könyökünket is.”

Csuklóproblémák

Mivel nagyon sokszor kezelünk olyan új tárgyakat, mint a cumisüveg, a cumi és a gyerekjátékok, ez megviselheti a csuklónkat és a kéztövet. Ugyanígy túlterheléshez vezethet, ha szoptatásnál éles szögben tartjuk a babát; a csuklónk “megtörik”. Begyulladhatnak az inak, ami nem is olyan ritka állapot. Ilyenkor fájdalom, duzzanat alakul ki a hüvelykujj tövénél, de az sem ritka, hogy bizsergést, zsibbadást, gyengeséget éreznek a szülők.

Próbáljuk meg elkerülni a csuklónk ismétlődő emelését és oldalirányú mozgását, és időnként lazítsuk el! Segíthet a jegelés és a pihentetés is, de van, akinél injekcióra is szükség van. “A legtöbb ilyen állapot hatékonyan kezelhető – mondja Sobel. “De lehet, hogy csak orvosi segítséggel.”