Baba

A világon először kapott májőssejteket egy újszülött Japánban

Japán orvosok egy újszülöttnél sikeresen ültettek be embrionális őssejtekből származó májsejteket. Ez az első ilyen eset a világon.
2020. Május 25.
A világon először kapott májőssejteket egy újszülött Japánban (fotó: Getty Images)

Az újszülött karbamid-cikluszavarban szenvedett, ami azt jelenti, hogy a máj nem képes lebontani a mérgező ammóniát, ami egy mérgező anyagcsere melléktermék – írja a medicalxpress.com.

A hat napos gyermek azonban még túl kicsi volt ahhoz, hogy májátültetést végezzenek rajta, ezt általában nem tekintik biztonságosnak, addig, amíg egy gyermek el nem éri a körülbelül öt kilogrammot, vagyis a 3-5 hónapos kort.

A Nemzeti Gyermek Egészségügyi és Fejlesztési Központ (NCCHD) orvosai ezért úgy döntöttek, hogy más megoldást választanak: amíg a baba nem lesz elég nagy a májtranszplantációhoz, embrionális őssejtekből tenyésztett 190 millió májsejtet injektáltak a baba szervezetébe.

A kezelés után a baba vérében nem nőtt az ammónia koncentráció. Később, amikor már elérte a hat hónapos kort apjától kapott donormájat és elhagyhatta a kórházat –  írta közleményükben az intézet.

“Ennek az eljárásnak a sikere bizonyítja, hogy biztonságos embrionális őssejtek, az úgy nevezett ES-sejtek alkalmazása májbetegek esetében” – közölte az intézmény.

Megjegyezték, hogy Európában és az Egyesült Államokban a májsejtek gyakran elérhetők agyhalott donorok által, ám Japánban a kínálat korlátozottabb. Ez nehézségeket okoz csecsemők kezelésében.

Az embrionális őssejteket megtermékenyített petesejtből nyerik (felhasználásához mindkét donor jóváhagyása szükséges) és ez etikai kérdéseket vet fel, mivel később az embriókat megsemmisítik. Az NCCHD intézet egyike annak a két japán intézetnek, amely engedélyt kapott embrionális őssejtek használatára orvosi kezelések kutatásában.