Baba

Az anyatej védelmet nyújt a máj megbetegedése ellen

Mivel az antioxidánsok képesek megvédeni a sejteket a sérülésektől, úgy tartják őket számon, mint a krónikus megbetegedések ellenszereit.
2017. Január 31.

Egy nemrégiben végzett vizsgálat során pedig arra a felfedezésre jutottak a szakemberek, hogy egy bizonyos antioxidáns a nem alkoholos zsírmáj ellen is védelmet nyújt.

Az antioxidánsok, mint amilyen például a C és D vitamin, a szelén vagy a karotinoidok leggyakrabban a gyümölcsökben és a zöldségekben találhatóak meg, és több kutatás is kimutatta, hogy a zöldségben és gyümölcsben gazdag étrenddel megelőzhetőek a krónikus betegségek.

Egy új vizsgálatból pedig az is kiderült, hogy egy bizonyos antioxidáns, amely például az anyatejben, valamint a kiviben, a szójában vagy a zellerben is megtalálható, csökkentheti a nem alkoholos eredetű zsírmáj kialakulásának kockázatát, amely az Egyesült Államokban egyre elterjedtebb betegség, és nagyjából a felnőtt lakosság 20-30 százalékát érinti.

A Colorado Egyetem kutatói annak kívántak utánajárni, vajon a megnövelt dózisú pyrro­lo-qui­no­lin-qui­non (PQQ) még születés előtt a szervezetbe juttatva képes-e megállítani a nem alkoholos zsírmáj kialakulását. A Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology című lapban közzétett kísérlet során a kutatást vezető Karen Jonscher munkatársaival terhes egerek egyik csoportját zsírban és cukorban gazdag étrenden tartotta, hogy elhízzanak, míg egy másik csoportnyi terhes egérrel egészséges étrendet etetett, és mindkét csoporton belül egy kisebb csoport az ivóvízén keresztül PQQ-t is kapott.

Az egerek utódait húsz héten át szintén ezzel a kétféle étrenddel táplálták, és az anyjuk tején keresztül egy részük PQQ-hoz is hozzájutott.

Amint az várható volt, a nyugati étrenden élő egerek elhízottabbak lettek, ám a PQQ nem volt semmilyen hatással a súlyukra. Ugyanakkor azokban az elhízott utódokban, akik az anyatejen keresztül PQQ-t kaptak, mind a máj- mind a testzsír lecsökkent, vagyis a PQQ már a világra jövetelük előtt képes volt csökkenteni a zsírmáj a kialakulásának kockázatát.

A PQQ természetes módon a talajban, a csillagközi homokban és az emberi anyatejben fordul elő, emellett a szójában, a petrezselyemben, a zellerben, a kiviben és a papayában is megtalálható. A szakemberek szerint lehetséges, hogy ha az elhízott várandós nők PQQ-t tartalmazó étrendkiegészítőt kapnak, a születendő gyermekeiknél lecsökkenhet a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának kockázata, ugyanakkor megjegyezték, hogy a kezelőorvos megkérdezése nélkül, senki ne kezdjen el szedni ilyen vitaminokat.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mi van az anyatejben?
  • Élet, erő, egészség
  • Forrás: Medipress