Baba

Adj tejbepapit

A csecsemők étrendjében évszázadok óta alkalmaznak különböző eredetű gabonafélékből készült ételeket. Gyermekkorunk kedvence a tejbepapi, a kínai baba a mai napig sem veti meg a rizskását, a mexikói a kukoricamálét.
2002. November 17.

Gabonaféléket, azaz cereáliákat már az ókorban is adtak a gyermekeknek. A mai primitív őserdei törzsek is előszeretettel használják fel a különböző fajtájú magokból őrölt és vízzel vagy tejjel elkevert pépeket. Nagyanyáink kedvelt elválasztó étele a tejbedara vagy a tejben áztatott kenyér volt, amelyet a babáknak 6-7 hónapos koruktól kezdve adtak.

A 70-es évek csecsemőtáplálási irányelve főzelék és gyümölcspüré központú lett, a tejpépek átmenetileg háttérbe szorultak. Ez utóbbi változtatásnak szakmai alapja is volt, hiszen a gyermekorvosok sok túlsúlyos, vérszegény csecsemőt láttak a mindennapi gyakorlatban. A csecsemőkori elhízásnak csak egyik oka volt a szénhidrátok túlzott mennyiségű bevitele, hozzájárult ehhez az akkori időszak korszerűtlen tápszerválasztéka és a szoptatás rövid időtartama is. A vérszegénységet a húsfélét nem tartalmazó főzelék tovább fokozta, ami ugyan csak akkor hizlalt, ha túl sok zsiradékot tartalmazó rántással készült. Valójában a csecsemőknek 4-5 hónapos koruk után mind főzelékre, gyümölcsre, mind gabonafélékre szükségük van. Mindegyik fontos vitamin- és rostforrás, az élettanilag kiegyensúlyozott táplálkozás része. A gabona fontos energiaforrás, de nem elhanyagolható fehérje-, esszenciális zsírsav-, vitamin- és ásványianyag-tartalma sem, ugyancsak kiemelkedő szerepe van a rostbevitelben. A gabonafélék szénhidráttartalma magas, amely főként keményítőkből és egyéb összetett szénhidrátokból áll, a főzelékekben több a cellulóz, a gyümölcsökben az ún. pektin. A gabonafélék fehérjetartalma csak állati eredetű fehérjeforrással (hús, tej, tojás) együtt teljes értékű.

A gabonafélék “híres”, betegséget okozó fehérjéje a c, amely genetikai hajlam esetén lisztérzékenységet idézhet elő, ezért a betegség prevenciója érdekében 6 hónapos kor alatt rizstartalmú gabonapelyheket válasszunk. A gabonák vitamintartalma főként a B1-, B2-vitamin és a folsav ellátáshoz járul hozzá, a főzelékek és a gyümölcsök C-vitamin-tartalma magasabb. A gyárilag készített tejpépeket, gabonapelyheket többféle vitamin és ásványianyag dúsítással látják el. A tejjel készült, vízzel hígítandó kiszerelések tejtartalma átalakított, az életkori igényeket fedező tápszer összetételének megfelelő, a legtöbb esetben jelentős vas- és kalcium-kiegészítéssel.

Forrás: Baba Magazin