Baba

Anyaaa! Megcsípett!

Te is utálod a kis zümmögőket? Gyerekkel, babával még jobban megnehezítik a dolgunkat a vérszívók, hiszen az ő csípéseikkel nekünk is meg kell birkóznunk. Talán az alábbiak segítenek!
2012. Július 22.

Mint mindenre, ami zavarja az emberiséget, tudományosan megalapozott és népi praktikák is születtek. Lássuk, mit tudunk rovarcsípés ellen!

Védekezzetek szúnyoghálóval, akár a lakás ablakait, ajtóit, akár a babakocsit, akár egy függőágy környezetét, akár a sátor bejáratát átjárhatatlanná teheted viszonylag egyszerű módszerekkel.

Kerüljétek az élénk színű ruhát, fürdőruhát, törölközőt, takarókat. Főleg a sárga, narancssárga vonzza a rovarokat.

– Ha édességet, gyümölcsöt esztek, isztok a szabadban, a maradékot dobjátok ki egy távoli szemetesbe, vagy csomagoljátok el úgy, hogy semmiféle ragacs-maszat ne maradjon szabadon. Figyelem, apukák! A darazsak imádják a sört. Tessék szaporán meginni!

Ne csapkodjatok, ha darázs vagy méh jelenik meg. Sokszor épp emiatt történik a csípés.

Használjatok gyógynövényalapú rovarriasztót minden családtag bőrére.

Párologtassatok illóolajat, a citrusfélék, a levendula, a cédrus olaja riasztja a rovarokat.

Ha már megcsípte a

szúnyog: Hideg vízzel, esetleg ecetes borogatással enyhítheted a viszketést. Ha sebesre vakarta, sebfertőtlenítővel kezeld.

méh, darázs, lódarázs: Először húzd ki a fullánkot a körmöddel vagy csipesszel. Utána hideg vizes borogatás, ecet, jégkocka enyhítheti a fájdalmat. Ha sok csípés érte a gyereket, vagy a szájüregén belül csípte meg a rovar, azonnal forduljatok orvoshoz!

bögöly: Itt is a hűtés és a seb fertőtlenítése a tennivaló. A bögölycsípés napokig fájhat, tehát lehet, hogy másnap is jólesik a borogatás.

pók: Hűtés és fertőtlenítés, ha kivakarta. Fontos, hogy ne ijedjetek meg: Európában nem él olyan pók, amelynek halálos lenne a csípése, sőt komolyabb betegséget sem okoz. Egyetlen kivétel: az allergia.

Csípésallergia

Az allergia tünetei szembeszökők. A rovarcsípés környéke megduzzad, de a duzzanat kiterjedhet az egész környékre. Súlyos esetben az ajkak, a nyelv és a torok is ödémás lesz, emellett szapora légzés, verejtékezés és sápadtság alakul ki. Tévhit, hogy a rovarcsípés-allergiára elegendő lenne a kalcium használata. Ilyenkor azonnal orvoshoz kel fordulni. Akinél már előfordult, orvosa ellátja gyorsan ható, adrenalintartalmú öninjekciós készülékkel.

Kapcsolódó cikkek:

Rovarcsípés: hasznos tanácsok a szakembertől

5 kérdés a méh- és darázsméreg allergiáról

Csípések gyermekkorban: hangya, méh, darázs, bolha