Baba

Apa kocsit hajt

Autóval készültök nyaralni? Hát biztosan nem leszel egyedüli autós az úton. Ha ehhez néhány órát a sztrádán kell töltenetek, érdemes megszívlelni a következő tanácsokat!
2011. Július 23.

1. Pakoljátok be előre a csomagokat!

Ha nem egy kétnapos kiruccanásra készültök, apa megspórolhat magának némi hátfájást azzal, ha előző este bepakoltok. A folyadék felgyülemlik a porckorongokban alvás közben, ezért közvetlenül felkelés után merev és érzékeny a derekunk, megfájdulhat a pakolástól.

2. Csomagolj előre ételt!

Egy kis úti elemózsia előrecsomagolásával csökkenthetitek a költségeket és a kalóriabevitelt is. Érdemes olyan ételeket választani, amelyek segítenek ébernek maradni, és ellensúlyozzák a fáradtságot. A teljes kiőrlésű kenyér megelőzi a kimerültséget, a borsmenta pedig sokkal egészségesebb serkentőszer, mint a kávé. Ha mégis gyorséttermi ételekre fanyalodnátok, kerüljétek az olajban sült, zsíros ételeket!

3. Tervezd meg a megállókat!

Fontos, hogy két-három óránként kiszálljatok az autóból, és megmozgassátok a tagjaitokat. Bár repülőúton gyakoribb, autós utazás alatt is előfordulhat mélyvénás trombózis. A szüneteket érdemes az étkezések idejéhez igazítani, hogy ne kelljen egész úton nassolni. Még ha csak 15 percre álltok is meg, hogy bedobjatok egy maréknyi diót, a szervezet azt a jelet küldi az agynak, hogy már ettél, ezért nem éhezel meg 30 perccel később.

4. Állítsd be a testhelyzetet!

Az autó vezetője azzal kerülheti el a hajladozást, hogy egy kissé felfelé hajtja a belső visszapillantó tükröt. Így egyenesebben ülhet, miközben kinéz a hátsó ablakon, és a derékfájás is megelőzhető.

5. Tervezz valamilyen testmozgást a vakáció alatt!

Ez nem hangzik valami csábítóan, de nem engedheted meg magadnak, hogy teljesen félretedd a megszokott, egészséges napi rutint. Ha városnéző kirándulás a cél, a séta természetesen elegendő mozgásnak számít, de ha napozós-strandolós a nyaralás, érdemes reggel sétálni vagy úszni egy nagyot. Tegyétek le az autót, fedezzétek fel a várost bérelt biciklin!

Forrás: Medipress