Baba

Az anyós megszégyenítette a menyét, mert az nem fogyott le szülés után

Szülés után az utolsó dolog, amire bárkinek szüksége van, az az, hogy a felszedett súlya miatt szidalmazzák. Mégis van olyan, aki nem fogja vissza magát, ha egy kis testszégyenítésről van szó.
2021. December 13.
Fotó: Getty

Kilenc hónapig tartó várandósság, vajúdás és szülés után csodálatot, tiszteletet és tapsot érdemel minden anya, semmiképp nem kritikát. Mégis pontosan azt kapott egy édesanya, aki az anyósával kapcsolatos szívszorító élményéről posztolt a Mumsnet.com oldalon – írta meg a Parents.com.

Anyósa megjegyezte, milyen “testes” lett, és azt javasolta, a szebb ruháit gyűjtse össze, és ajándékozza el, mert nem valószínű, hogy bele fog férni bármelyikbe is.

Az anya udvariasan megmondta anyósának, hogy le fog fogyni, csak eddig nem igazán próbált. Az anyósa szerint azonban ez nem fog sikerülni, hiszen a baba már majdnem kétéves, ő meg “még mindig kövér”.

Az illető érthető módon nagyon ideges lett. Beszélt a férjével, aki csak annyit mondott: “Végül is igaza van. Nincs értelme megtartani olyan ruhákat, amiket már úgysem tudsz hordani.”

Az anya végül össze is gyűjtötte ezeket, de azt írja, közben elég furcsán érezte magát, hiszen elvileg az ő joga lenne dönteni a saját ruháiról. “Most más döntötte el helyettem, hogy nem fogok beleférni” – írja szomorúan. “Az a helyzet, hogy eddig még csak nem is próbáltam diétázni. Két ruhamérettel vagyok nagyobb, mint a baba előtt voltam. Nem tudom, miért éreztetik velem folyton, hogy soha nem lehetek az, aki voltam. Ettől valójában csak még többet eszem!”

A szívszorító posztra reagálva a kommentelők azt javasolják, ne a ruhákat dobja ki, hanem a férjét az anyósával együtt. Mások szerint jobban ki kéne állnia önmagáért.

Persze a lényeg az, hogy senki ne érezzen szégyent a szülés után akár megpróbált lefogyni, akár nem. (Arról nem is beszélve, hogy a “próbálkozás” sem feltétlenül vezet eredményre, hiszen ebben sok minden szerepet játszik a hormonoktól kezdve az emésztőrendszer egészségéig. Sokkal többről szól ez, mint kalóriák beviteléről és leadásáról.

A terhesség és a szülés utáni élet mentálisan, érzelmileg és fizikailag is kihívást jelent. Ami igazán számít, az az újdonsült anya általános jólléte, amelyet a súly soha nem tükröz pontosan. És ami a baba utáni ruhatárat illeti, annak eldöntése, hogy mit tartson meg, és mit dobjon ki, annak a személynek a feladata, akinek a teste és megváltozott azért, hogy egy baba szépen fejlődhessen.