Baba

Az apákra is ki kellene terjeszteni a diákhitel-csökkentést

Az alapvető jogok biztosa szerint ki kellene terjeszteni a diákhitellel kapcsolatos kedvezményeket az apákra is, jelenleg ugyanis ez csak az anyáknak jár.
2018. Augusztus 21.
Az apákra is ki kellene terjeszteni a diákhitel-csökkentést

Sok panasz érkezett Székely László ombudsmanhoz azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi kormányrendelet szerint csak az anyának jár diákhitellel kapcsolatos kedvezmény – írja a Népszava. Az kormányrendelet szerint a második, illetve a harmadik gyerek megszületésekor az anya szüneteltetheti, sőt akár mentesülhet is a diákhitel visszafizetési kötelezettség alól. Az apákra nem vonatkozik ez a kedvezmény, ami az ombudsman szerint is problémás. A szabályozás akkor sem teszi lehetővé, hogy az apa mentesüljön a diákhitel tartozás alól, ha az anya már visszafizette a tartozását vagy egyáltalán nem volt diákhitele.

Ugyanez a helyzet akkor is, ha örökbefogadás történik: csak a nőkre vonatkozik a kedvezmény, pedig egyedülálló férfi is lehet örökbefogadó személy.

Székely László ombudsman ezért Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetőjéhez fordult.

Székely László jelentésében az Emmi államtitkárát idézi:- Egyfelől a nők esetében a vér szerinti szülői minőség igazolása könnyebb, mint a férfiaknál, másfelől a jogalkotó célja az édesanyák kifejezett támogatása, a gyermekvállalás időszakában viselt többes terhelés kompenzálása. Az Emmi államtitkára szerint, összességében az anyának nyújtott támogatás az apával közösen viselt családi terheket csökkenti.

Az ombudsman szerint ugyanakkor az Alaptörvény hangsúlyozza a nemek közötti egyenlőséget és Székely úgy véli, hogy ha az édesapának továbbra is van hiteltartozása, akkor az ugyanolyan terhet jelent a családnak, mintha az anyának van diákhitel tartozása.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Népszava