Baba

Az édesítőszerek cukortartalma is kiválasztódik az anyatejjel

Eggyel bővül azon ételek illetve italok listája, melyek fruktóztartalmuknak köszönhetően növelik az elhízás, a cukorbetegség és ezeken keresztül a szívbetegségek kialakulási valószínűségét.
2017. Március 16.

A Keck School of Medicine of USC legutóbbi kutatási eredményei szerint ugyanis a szoptató édesanyák által elfogyasztott édesítőszerekben levő fruktóz is kiválasztódik az anyatejjel, és átjut a szoptatott csecsemők szervezetébe.

A 25 anya-gyermek párost vizsgáló tanulmány eredményei szerint már egy rizsszem súlyával ekvivalens mennyiségű fruktóz napi bevitele összefüggésbe hozható emelkedett testsúly kialakulásával, illetve befolyásolja a gyermekek csontjainak és izmainak ásványianyag-tartalmát.

A fruktóz, vagy más néven gyümölcscukor nagy mennyiségben található meg gyümölcsökben, feldolgozott ételekben és szénsavas üdítőkben, az anyatejnek viszont egyáltalán nem természetes összetevője. Bizonyított tény, hogy a magas cukorbevitelnek kitett fejlődésben lévő csecsemőknél és gyermekeknél gyakrabban fordulhatnak elő a későbbiek során kognitív fejlődési zavarok, tanulási nehézségek és náluk mérhetően megnövekszik a cukorbetegség, az elhízás, a zsírmáj és a szívbetegségek kialakulásának rizikója. A legjobb példák ilyen cukorbevitelre a frappucinok, az energiaitalok és az áfonyatartalmú koktélok.

„Az anyatejben ezzel szemben természetes módon előforduló cukor, mely a legfontosabb energiaforrásként is szolgál, a laktóz, mely a csecsemők számára kifejezetten egészséges. Pozitív hatásait viszont negatívan befolyásolhatja az édesanya által elfogyasztott ételek fruktóz- és édesítőszer-tartalma” – világosít fel Michael Goran, jelen tanulmány vezetője és a Gyermekkori Elhízás Kutatóközpontjának alapító elnöke. Vizsgálatuk eredményei szerint az anyatej 1 µg/ml fruktóztartalma, ami a normális laktóztartalmának pusztán egy ezreléke, 5-10%-kal növeli meg a csecsemők 6 hónapos korabeli testsúlyát és testzsírarányát.

A tanulmányban érintett szakemberek viszont azt is kihangsúlyozták, hogy eredményeikkel semmiképpen sem lebeszélni kívánják a leendő édesanyákat csecsemőik szoptatásáról, mert az anyatej továbbra is a legegészségesebb táplálékforrás egy csecsemőnek. Eredményük inkább felhívásként szolgál a jövőbeli terhes és szoptató nők számára, hogy gondosan odafigyeljenek saját étrendjükre terhesség és szoptatás alatt, hiszen már egy másik életért, saját utódjuk egészségért is ők tartoznak felelősséggel.

Forrás: Medipress