Baba

Az első óra rengeteget számít, ha szoptatásról van szó

Azok az anyák, akik a szülés utáni órában már karjaikban tarthatják gyermeküket, 50 százalékkal nagyobb eséllyel szoptatnak sikerrel hat hónappal később - derül ki egy friss kutatásból.
2016. December 07.

Arról az első „aranyóráról” van szó, amikor a babát édesanyja hasára teszik, és így a baba kapcsolatba kerül az anya mellével is. Így nem csak az anya-gyermek kapcsolat lesz szorosabb, de egyúttal a táplálás is hatékonyabbá válik hosszútávon: mint kiderült, a korai bensőséges élményt átélő anyák 64 nappal tovább szoptatnak, mint azok, akiknek a gyermeke a szülés után az inkubátorba kerül.

„Ezek a babák egyúttal kevesebb stresszhatásnak vannak kitéve, stabilabb a szívverésük és a lélegzetük, hiszen a szoptatás során az újszülött elsősorban a szaglására támaszkodik, amikor szopni próbál. A szülés után a stressz hatására a baba elfárad és álmos lesz, ezért érdemes még egy órán belül az anya mellkasára helyezni” – mondja a kutatást vezető Elizabeth Moore, a Vanderbilt Egyetem munkatársa.

A kutatás során a Cochrane Review csapat (szakmailag az egyik legelfogadottabb szervezet) 46 olyan korábbi tanulmány elemzett, amelyekben mindösszesen 3850 nőt és gyermekét vontak be. Az összehasonlító elemzés alapján úgy látják, hogy hogy az első órát – az aranyórát – kihasználó anyák 50 százalékkal nagyobb eséllyel szoptatták a babát hat hónappal szülés után is.

Forrás: Medipress