Baba

Az ismétlés fontosabb, mint hiszed

Ismétlés a tudás anyja - ez a régi mondás a tanulás egyik alapvető módszeréről nem csak az iskolásokra, felnőttekre igaz, hanem a babákra és a kisgyerekekre is. Miért is olyan fontos a kicsiknek az ismétlés?
2020. Június 15.
Az ismétlés fontosabb, mint hiszed (Fotó: Getty Images)

Miért fontos az ismétlés?

Az ismétlés nagyon komfortos dolog a babáknak, kisgyerekeknek, hiszen megnyugtatja őket, hogy valami olyan kiszámítható dolog történik, amit már ismernek. Emellett az ismétlés a tanulás alapja is, mivel ha ugyanazt a dolgot csináljuk a gyerekkel, ugyanazt mondjuk, meséljük, énekeljük neki, újra és újra, azt ő is meg fogja tanulni, és magától is meg tudja majd ismételni, a memóriája is fejlődik általa.

Az idegsejtek közötti kapcsolatot az agyban az ismétlés erősíti, hiszen az egyszeri tapasztalat nem elég ahhoz, hogy ezek a kapcsolatok kialakuljanak és stabilizálódjanak. Egy új képesség elsajátítása óriási erőfeszítést igényel, sok gyakorlás után azonban a korábban még nehezen végrehajtható tevékenységek egyszerűvé, automatikussá válnak.Amikor a baba egy új készséget tanul, a testétől érkező szenzoros információt a kisagynak (cerebellum) továbbítja, amely meghatározza, hogy ezt az információt a nagyagy mely részéhez küldje. Ha egy új készséget, képességet elsajátított a gyermek, az üzenet továbbítása változik, és közvetlenül a megfelelő agyterülethez áramlik, azt aktiválja. Tehát a kisagy a tanulás, gyakorlás, ismétlés szakaszában fontos, de a képesség elsajátítása után már megkerüljük.A témában készült kutatások szerint az ismétlés kritikus jelentőségű az általános tanulás szempontjából, és különösen tekintettel a memóriára és a nyelvtanulásra.Az ismétlés segít abban, hogy a kisgyerek tudja, mit kell várnia, mire számíthat, amitől nem csak nyugodtabb lesz, de magabiztosabb is, amikor ezeket megismétli, hiszen sikerélménye lesz. Az ismétlés a módszer arra, hogy ha legközelebb találkozik az adott feladattal, már tudja, hogy kell végrehajtania. Ezután pedig bátrabban fog újabb, nehezebb dolgokat is megpróbálni, elsajátítani.

Hogy segítheted az ismétlés általi tanulást?

  • Mondókázás. Mondókázni már a baba első napjaitól kezdve lehet, ezek a ritmusos kis szövegek pedig nem csak szórakoztatóak, de az ismétléssel meg is tanulja ezeket a gyermek. A versikék segíthetik megnyugtatni, ösztönzik a beszédfejlődést, összekapcsolhatók különböző mozgásokkal.
  • Mindennapi tevékenységek. Ha kicsi a babád, építs be ismétlős, tanulós perceket a mindennapi rutinba. Például öltöztetéskor mondókázz öltöztetős, testrésztanítós versikével, pelenkázáskor, etetéskor, fürdetéskor énekelj neki egy-egy dalocskát, iktass be játékokat.
  • Olvasás. A meseolvasást is érdemes már minél korábban elkezdeni, beilleszteni a mindennapi rutinba. Amikor a gyermek nagyobb, valószínűleg ő maga kéri majd ugyanazt a történetet újra és újra, de a babának is olvasd el többször ugyanazt a mesét. Egy picit azért variálhatod, például úgy, hogy különböző hangokon olvasol fel. A kisgyereknél jó trükk az is, ha egy jól ismert történetben valamit megváltoztatsz, ő pedig ki tud javítani, így egy kis sikerélménye is lesz.
  • Egy kis csavar. Ha a kisgyermeked olyan tevékenységet talál, amit szeret ismételni, akkor bátorítsd arra, hogy lekösse magát az adott dologgal. Ha már nagyon jól megy a tevékenység, segítsd azzal, hogy adsz hozzá egy kis újdonságot, csavart, teszel bele egy extra kihívást is.
  • Ismétlődős énekek. A kisgyerekek nagyon szeretik az ismétlődésre épülő énekeket is, amelyekben egy kis változatosság mégis van. Ilyen az Én elmentem a vásárba fél pénzzel, tyúkot vettem a vásárban…, vagy a Józsi bácsi a tanyán, Í-Á-Í-Á-Ó, volt egy malac a tanyán…, zendítsetek rá időnként ezekre a dalokra.

Felhasznált források: activebabiessmartkids.com.auparents.compsychologytoday.comTovábbi tippek