Baba

Az oltások 20 millió életet mentettek meg 2001 óta

Az elmúlt bő másfél évtizedben komoly intézkedések születtek annak érdekében, hogy az oltások a világ legszegényebb országaiba is eljuthassanak.
2017. Szeptember 11.

2001 óta ennek következtében 20 millió ember életét sikerült megmenteni, továbbá 350 milliárd dollár egészségügyi kiadás megtakarítására került sor – tudjuk meg a University of North Carolina friss kutatásából.

„Egyértelmű, hogy az oltás az egyik leginkább költséghatékony egészségügyi beavatkozás, amelynek hatása hosszútávra szól, éppen ezért rendkívül fontos társadalmi befektetés”- fogalmaz Sachiko Ozawa professzor.

A Gavi egy olyan globális szövetség, amely 2000-ben jött létre abból a célból, hogy az életmentő védőoltásokat a világ legszegényebbjeihez is eljuttassa. A Gavi segítségével eddig 580 millió gyerek beoltására került sor 73 országban.

Az emberi életek mellett az oltások elérhetőségének gazdasági jelentősége is tagadhatatlan. A tervek szerint 2020-ra 820 milliárd dollár fölé emelkedik az egészségügyi megtakarítások aránya a problémás 73 országban, hiszen így jóval kevesebb teher hárul a kórházakra, rendelőkre is.

Babaszoba: Bár a fejlett országokban az átlagéletkor akár a 80 évet is elérheti és ennek bizonyíthatóan sok más mellett az egyik oka a széles körben alkalmazott védőoltások, mégis vannak, akik kétségbe vonják a szükségességét és hatékonyságát is. Pedig Magyarországon például a kanyaróoltás bevezetése óta egyáltalán nem fordult elő járvány, sőt a megbetegedések száma is jelentősen csökkent. Sajnos nem ez történt Romániában: több halálos áldozata is volt az év eleji kanyarójárványnak. Romániában 2014-ben kezdődött meg az oltások tömeges megtagadása. A kanyarójárvány miatt új oltási rendet terveznek bevezetni, amely pénzbírsággal büntetné azokat a szülőket, akik megtagadják a védőoltások beadatását. Németország hasonló okok miatt szintén szigorítani akarja a védőoltásokra vonatkozó törvényt.

Kapcsolódó cikkeink:

Életmentő lehet a koraszülöttek oltása – nehezen oszlanak a tévhitek

Nyájimmunitás – mit jelent ez?

Európai védőoltás hete: a kanyaró és a rubeola felszámolására hívják fel a figyelmet

Forrás: Medipress