Baba

Azok a nők is több házimunkát végeznek, akik többet keresnek a párjuknál

Azt gondolnánk, hogy, aki többet keres, többet is dolgozik, így kevesebb házi munka hárul rá. Egy most megjelent tanulmány szerint azonban nem így van, ha az illető nő.
2022. Április 04.
Azok a nők, akik többet keresnek a párjuknál, több házimunkát végeznek (fotó: Getty Images)

A Bath Egyetem új tanulmánya szerint a házimunka oroszlánrészét még mindig azok az anyák végzik, akik többet keresnek, mint a férjük. Bár ez az állítás (sajnos) nem meglepő, mégis rávilágít a háztartási feladatok nemek szerinti megoszlására – és megtöri azt a narratívát, hogy azok, akik jobban keresnek mint a partnerüknek, háttérbe szorulnak, amikor a háztartási teendőkről van szó. Ehelyett úgy tűnik, hogy az anyák mindig többet dolgoznak.

A kutatók több mint 6000 heteroszexuális észak-amerikai házas és nem házas, de élettársi kapcsolatban élő pár háztartási kötelezettségeit és jövedelmét vizsgálták.

A tanulmány szerint még akkor is, ha az anyák a kenyérkeresők, a háztartás vezetésének terhei nagyrészt továbbra is az ő vállukat nyomja, ami ellentétben áll azzal a hagyományos elképzeléssel, hogy a kevesebbet kereső partner viseli a háztartási terheket. Hagyományosan ez a partner a nő volt, mivel a férfiak több okból, többek között a nemek közötti béregyenlőtlenség miatt általában jobban keresnek.

“Természetesen megértjük, hogy miért létezik a specializált munkamegosztás, de nincs ok arra, hogy ez a specializáció nemspecifikus legyen. A hagyományos munkamegosztást konvencionálisan azzal magyarázzák, hogy a férfiak többet keresnek és hosszabb ideig dolgoznak, azaz kevesebb időt töltenek otthon. Ennek a magyarázatnak van egyfajta logikai vonzereje” – magyarázta a tanulmány szerzője, Dr. Joanna Syrda egy sajtóközleményben.

Dr. Syrda azt találta, hogy paradox módon minél többet keresett az anya, annál több házimunkát vállalt, különösen házaspárok esetében.

“Azokat a házaspárokat, akik nem ismétlik meg a hagyományos jövedelemmegosztást, úgy érezhetik – mind maguk, mind mások -, hogy eltérnek a normától. Az történhet, hogy amikor a férfiak kevesebbet keresnek, mint a nők, a párok ezt a házimunka révén semlegesítik – más szóval a feleségek többet, a férjek pedig kevesebbet tesznek, mivel más hagyományos nemi normákhoz való igazodással próbálják ellensúlyozni ezt az “abnormális” helyzetet” – mondta Syrda. A kutatás házimunka alatt a főzést, takarítást, ház körüli munkát értette és vizsgálta, a gyermekgondozás, gyermekek körüli teendők nem tartoztak bele.

Az, hogy az anyák viselik a legtöbb felelősséget az otthon és a család irányításával kapcsolatban, nem újdonság. Számos tanulmány és felmérés rávilágít a házasságokban gyakori háztartási egyenlőtlenségre.

(Cikk forrása: fatherly.com)