Baba

A távmunka veszélyes lehet

Előtted egy Excel-tábla, a lábadnál a gyerek nyafog, és érzed, hogy füst szivárog a konyhaajtó alatt. Ismerős? Bírod?
2011. November 14.

A New York állambeli Troyban működő Renssealer Műszaki Intézet munkatársa, Timothy Golden a nagy informatikai vállalatok által alkalmazott távmunkások bevonásával készített tanulmányt. A 316 résztvevő mindegyikének egy kérdőívet kellett kitöltenie. A kérdések között szerepelt, hogy az otthoni kötelezettségeik zavarják-e őket munkájukban, a házimunka miatti stressz megnehezíti-e számukra, hogy a hivatásukra koncentráljanak, illetve hogy a munkájuk okozta feszültség és időelvonás mennyiben befolyásolja a közös családi tevékenységeket.

Az eredményei szerint azok a távdolgozók, akiknél fennállt a konfliktus a hivatásbeli és a családi elvárások között, sokkal kimerültebbek lettek a nap végére, mint azok, akik egyértelmű választóvonalat húztak a kettő közé.

A Journal of Business and Psychology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány ugyanakkor nem talált jelentős különbséget a kimerültség szempontjából a hagyományos munkaidőben dolgozók és azok között, akik maguk osztották be a munkaóráikat: például késő este dolgoztak, hogy napközben a gyerekekre vigyázhassanak – olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

Otthon vagy? Ráérsz!

A szélessávú internetkapcsolat elterjedtségének köszönhetően jelentősen növekszik a távdolgozók száma Nagy-Britanniában. Ehhez az is hozzájárul, hogy a vállalatok igyekeznek nagyobb rugalmasságot biztosítani alkalmazottaiknak, és emellett emelkedik azoknak a magánvállalkozóknak a száma is, akik saját – akár üres szobában vagy a kerti lakban kialakított – irodáikban dolgoznak.

A távmunka veszélyes lehet

Mandy Garner, a munkáltatókat és az édesanyákat összehozó workingmums.co.uk oldal szerkesztője szintén hangsúlyozta, hogy az otthonról dolgozóknak vigyázniuk kell, hogy elkerüljék a kiégést.

– Amikor otthonról dolgozol, akkor a többiek, beleértve a saját családodat is, hajlamosak azt gondolni, hogy van időd megcsinálni az összes házimunkát – magyarázta.

Garner ezért azt tanácsolja a távdolgozóknak, hogy húzzanak világos demarkációs vonalat a munka és a család között. Próbáljanak meg elszigetelt munkakörnyezetet kialakítani maguknak – akár a házon kívül -, és ha az anyagi helyzetük megengedi, akkor saját telefonvonalat is köttessenek be.

– Néhányan azt a módszert alkalmazzák, hogy felöltöznek, és tesznek egy kört a háztömb körül, hogy mentálisan is felkészítsék magukat az otthoni munkanapra – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Mit szabad a munkaadónak?
  • Munka baba mellett: hány óra lehet a részmunkaidő?
  • Prezentáció vagy pelenka?
  • Forrás: MTI