Baba

Megvan, mennyire hatékony az anyák home office-a

A koronavírus-járvány számos változást hozott az életünkbe, talán az egyik legnagyobb a munka világában történt: nem túlzás azt állítani, hogy a home office forradalma zajlik.
2022. November 21.
Anya home office-ban

Különösen Amerikában zajlik a távmunka forradalma. 2020 előtt az amerikaiak közel kétharmada azt mondta, hogy ritkán vagy soha nem dolgozott otthonról. Most 66 százalékuk képes valamilyen formában otthonról dolgozni.

Bár ez a hatalmas változás tagadhatatlan, és valószínűleg – ha nem is ebben az arányban – így is marad, kérdés, hogy mennyire hatékony munkaforma ez a szülők számára. A thebump.com közölte az erről készült felmérés eredményeit.

A felmérésben 1000 alkalmazott szülőt és 500 vezetőt/munkaadót kérdeztek meg. Az eredmények szerint azok, akik otthonról dolgoznak vagy hibrid munkavállalók kiegyensúlyozottabbak, mint azok, akik teljes munkaidőben dolgoznak egy irodában. Ez a boldogabb, kiegyensúlyozottabb megélés a megkérdezettek családjaira is kihat.

A távmunka/home office rengeteg időt takarít meg azzal, hogy nem kell utazni a munkahelyünkre és onnan vissza.

A munkavállalók több mint 65 százaléka állítja, hogy egy vagy annál is órát takarít meg azzal naponta, hogy nem kell ingáznia. Ez 10-15 napot jelent évente. Ráadásul ezt a felszabaduló időt, a megkérdezett szülők 73 százaléka a gyerekeivel tölti, 70 százalékuk a párjával.

A munkavállalók több mint 75 százaléka szerint a távmunka javítja az általános életminőségét, és ezzel a vezetőik 77 százaléka is egyetért. A munkavállalók arról számoltak be, hogy a hibrid munka nagyobb általános boldogságot eredményez (56 százalék, szemben a teljes munkaidőben irodában dolgozók 22 százalékával). A megkérdezettek szerint sokkal jobban egyensúlyban lehet tartani a munkát és a magánéletet, és nagyobb teljesítményre is képesek.

Korábban sokakat az tántorított el a távmunkától (elsősorban a munkaadókat, de a munkavállalókat is), hogy nem feltételezték a hatékonyságát. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy ez nem igaz, sőt, nagyon úgy néz ki, hogy éppen az ellenkezője áll fenn.  A munkavállalók 55 százaléka állítja, hogy otthonról dolgozva produktívabb, és a munkaadók 58 százaléka is egyetért ezzel. Sőt, a munkavállalók 46 százaléka több órát dolgozik otthonról, ezt a munkaadók 50 százaléka is megerősíti.

kép: Getty Images

Forrás: thebump.com