Baba

Hogy lehet otthonról dolgozni, babával?

Néhány praktikus tipp Marisa Iallonardo, a Goodhouesekeeping.com szerzőjétől, aki első és második gyermeke születése után is otthonról dolgozott, és megkérdezett néhány hasonló cipőben járó anyukát is.
2020. Április 06.
Hogy lehet otthonról dolgozni, babával? (Fotó: Getty Images)

Használd ki a baba alvásidejét

A babák az első születésnapjuk előtt többször is alszanak a nap folyamán – ez pedig remek időpont egy otthonról dolgozó anyukának, hogy a feladataira összpontosíthasson. Ilyenkor érdemes Marisa szerint a nehezebb munkákra fókuszálni, míg az egyszerűbb feladatokat lehet más időpontokra időzíteni.

Dolgozz akkor, amikor a baba a legnyugodtabb

Az alvásidőn kívül remek alkalom a munkára a közvetlenül az alvás utáni időszak is, vagy azután, hogy a baba evett. A szerző által megkérdezett anyukák közül ketten azt mondták, hogy a tapasztalatuk az, hogy kisbabájuk ezekben az időszakokban nagyon jól el tudja szórakoztatni magát, élvezi, hogy magában játszhat a játékaival – ezt pedig érdemes kihasználni egy kis munkavégzéssel.

Használj babahordozót

Nem szabad lebecsülni a hordozó erejét! Hordozd magadon a babát, és dolgozz egy magasabb asztalnál, pultnál, közben állva. Így tudod ringatni a babát, aki könnyebben el tud majd aludni, te pedig elvégezhetsz néhány egyszerűbb feladatot, megválaszolhatsz emaileket vagy elintézhetsz néhány telefont.

Használd ki a technológia adta előnyöket

Virtuális meetingek, egyszerű vagy hang utáni gépelés, dokumentumok a telefonodra – csak néhány hasznos funkció, alkalmazás, amit érdemes használnod, ha baba mellett dolgozol. Érdemes a telefonodra is letöltened néhány applikációt, hogy ne kellejen mindig a gépedhez ugranod, ha valami eszedbe jut, vagy valamire válaszolnod kell.

Rugalmas munkaidő

Ha otthonról dolgozol, és nem kell tartanod magad egy fix időbeosztáshoz, akkor alkalmazkodj ahhoz, mikor nyugodtabb a napod: a kora reggeli órákban, esetleg este, vagy éppen ebéd után? Amikor produktívabb vagy, akkor érdemes elővenned a laptopodat. De ha éppen olyan típus vagy, aki a munka és a pihenés között nehezen tart egyensúlyt, akkor számodra pont az lesz az ideális, ha beosztod a napod, belekalkulálva a munkát és a relaxálást is.

Tarts szünetet

Az egyik legfontosabb dolog, ha otthonról dolgozol, hogy tarts szünetet időnként. Ekkor ki tudod vinni a babát levegőzni, vagy tudsz játszani vele – ez jót tesz a te agyműködésednek és az ő agyfejlődésének is. Ha csak néhányszor 10 perc is, mindenképpen megéri!

Számolj le a bűntudattal

Néha, a legnagyobb erőfeszítések ellenére is nagyon nehéz az otthoni munka, és nem sikerül mindent elvégezni, amit elterveztél. Nem szabad sem ezért ostoroznod magad, sem azért, hogy nem töltesz minden egyes percet a babával. A nehézségeken hamar túl fogsz lendülni, és idővel sokkal egyszerűbben megy majd az otthoni munka.

Forrás: goodhousekeeping.com