Baba

Hogy lehet család mellett otthon dolgozni?

Nagyon sokan kényszerültek arra, hogy átmenetileg otthonról dolgozzanak. Többségükben olyanok, akiknek ebben semmiféle tapasztalatuk nincs. Ahhoz, hogy hatékonyan dolgozzunk és családi béke is megmaradjon érdemes néhány dolgot végiggondolni.
2020. Március 19.
Hogy lehet család mellett otthon dolgozni? (fotó: Getty Images)

A koronavírus-járvány miatt most sokan otthonról dolgoznak, akár mindkét szülő is, miközben a gyerekek nem járnak iskolába és a családnak nincs nagyszülői vagy egyéb segítsége. Ahhoz, hogy ne őrüljünk bele az otthoni munkába, megmaradjon a békés családi légkör, de hatékonyak is legyünk, néhány dolgot érdemes alaposan átgondolni. Catherine Pearson, a huffpost.com szerzője szerint két lényeges pontja van annak, hogy békés és hatékony legyen az home office: a kommunikáció és a szabályok pontos lefektetése.

Tervezzük meg a napot

Eleve stresszes a helyzet, hiszen nem tudjuk, meddig tart majd ez az állapot. Nem tudjuk bárki megbetegszik-e a családunkból, vagy akár mi magunk. Kicsúszott a kezünkből az irányítás, rengeteg bizonytalan faktor lett az életünkben. Amit ellenőrzésünk alatt tudunk tartani, az az, ami az otthonunkban történik.

Tervezzük meg minden este a következő napot. Strukturáljuk az időnket, találjuk ki, mikor kit hívunk fel, mikor bonyolítsuk le a virtuális találkozóinkat. Tervezzük meg, hogy hány órakor reggelizünk, ebédelünk, ki főz és mikor, mit csinálnak a gyerekek, amíg mi dolgozunk, mikor szakítunk időt otthoni pihenésre, edzésre, stb. Ha megterveztük, akkor tartsuk is be. Ha nem így teszünk, szétfolynak a napok. Új rutint kell kialakítanunk és szigorúan – a magunk érdekében – be is kell tartanunk az új szabályokat. Az esetleges szorongás leküzdésében is nagy segítség a napirend.

Legyen privát szféránk

Muszáj elvonulni. Hatékonyabb lehet így a munkavégzés, és határozottan jelezhetjük a többiek felé is, hogy most magunkban kell lennünk, tartsák tiszteletben. Amíg a gyerekek a szobájukban tanulnak, partnered a konyhában dolgozik, te vonulj a hálószobába.

Felejtsük el a 9-5-ig tartó műszakot

Fel fog borulni a munkaidő: ugyanabban az időben több szerepet is be kéne tölteni (dolgozni, anyának/apának lenni, tanítani a gyerekeket, ebédhez készülődni), ez pedig lehetetlen. Gondoljuk át, hogy mely napszakban vagyunk a legtermékenyebbek, vagy, hogy mikor kell dolgoznunk, mit vár el a munkahelyünk. Próbáljuk mi szülők egymás között felosztani az időt: amikor az egyikünk dolgozik, a másik van a gyerekekkel és fordítva. Sokan akkor produktívak igazán, ha határidők közé vannak szorítva, különben szétesnek, a napjaik szétfolynak.

Vegyük észre a kényszerhelyzet szépségeit is

Mindennap együtt ebédel az egész család – ez valami olyan tapasztalat, ami eddig csak a hétvégék kiváltsága volt. Akármilyen nehéz is a helyzet, vegyük észre a jó dolgokat is, próbáljuk meglátni az új helyzet komikumát, a mindennapi szépségeket is. Végül is egész nap azokkal lehetsz, akiket a legjobban szeretsz, ez pedig elég menő, lássuk be.

Kössünk barátságot a szorongással

Teljesen normális, ha szorongsz. Mindenki így érez. Ne akard elnyomni, letagadni vagy küzdeni ellene, inkább barátkozzunk meg a gondolattal, hogy ez most egy ilyen szorongással teli periódus az életünkben.

Amivel segíthetünk a mentális egészségünk fenntartásában, ha nem olvassuk egész nap a híreket, nem töltünk órákat azzal, hogy a közösségi médiában hergeljük magunkat a járványról olvasva. Ezzel ugyanis csak tápláljuk a szorongást.