Gyerek

Dolgozz otthon, gyerek mellett!

Ha nem akarsz visszamenni a régi munkahelyedre és ingázni az iroda, az ovi és a lakásotok között, próbálkozz meg az otthoni munkával, idegen szóval a home office-szal!
2014. Október 14.

A hordozható számítógépek, az okoskészülékek, a mobilinternet világában már nem probléma az otthonról végzett munka. Külföldön egyre több cég gondolja úgy, hogy a kisgyermekes alkalmazottaik részére lehetővé teszik az otthoni munkát. Ez a vállalati kultúra sajnos még hazánkban kevésbé elfogadott, de azért itthon is egyre több munkahely csatlakozik ehhez a családbarát megoldáshoz.

Iroda a nappalidban

Ha már ovis a gyermeked, te pedig nem akarsz ingázni a munkahelyed és a lakás között, viszont van kedved és energiád is dolgozni, megteheted, hogy otthonról dolgozol. Sajnos nem minden munkakörben kivitelezhető az otthonról történő munkavégzés, számára érhető el. Kisgyermekes anyukák ideális munkahelye a nappaliban berendezett kis dolgozósarok, ahol az otthoni iroda-kuckóban végezhető a napi munkát. Ha a pörgős munkahelyi környezetet, a napi megbeszéléseket és a csapatmunkát szembe állítjuk az otthon nyugodt és kiszámítható körülményeivel, mindkét esetben találunk olyan érveket, amelyek a hatékony otthoni munkavégzés mellett szólnak. Sok esetben az ingergazdag környezet, de olykor inkább a csendes és nyugodt koncentráció segít, hogy hatékonyan haladj a munkával.

Munka-magánélet egyensúlya

Ha a munkahelyed lehetővé teszi az otthonról dolgozást, akkor már azzal időt nyersz, hogy megtakarítod a munkába jutásra és a hazatérésre fordított időt. Ezt a megspórolt időt arra fordíthatod, amire leginkább szükséged van: a magánéletre, családra, hobbira vagy sportra. Bár az otthoni munka szabadabb időbeosztással is jár, és tetszés szerint időzítheted a rád váró feladatokat, azt javasoljuk, készíts minden napra munkatervet. Tűzz ki egy célt, mi az, amit mindenképpen el akarsz végezni aznap. Ez azért fontos, mert az otthon végzett munka mellett észrevétlenül csúsznak be az időrabló feladatok: postára kiszaladni, kiteregetni, beengedni a vízóra-leolvasót vagy elintézni a telefonokat. Elképzelhető, hogy a szabadabb időbeosztás mellett egy kellemes napközbeni séta produktívabb délutáni munkaórákat eredményez, de figyelj arra, hogy ne csúsztasd a munkát délutánra, mikor a család is otthon van, és arra vár, hogy végre együtt lehessetek.

Megszolgált bizalom

Általában azok a cégek engedik a kismamákat home office rendszerben dolgozni, amelyek bíznak abban, hogy a munkavállalók az idő- és energiaigényes utazás helyett inkább feladataikkal haladnak. Nem az irodában dolgozni bizalmat jelent. Azt jelenti, a munkáltató megbízik alkalmazottaiban és támogatja, hogy munkájukat otthonukból végezzék. Felmérések szerint, azok a munkatársak, akik érzik a vezetőség bizalmát, lojális munkatársként magasabb szintű teljesítményt nyújtanak.

Mivel próbálkozz?

Amint említettük, leginkább az adminisztrációs munkakörben és a szellemi munkát végzők élhetnek leginkább a home office lehetőségével. Sőt közöttük is azok vannak előnyös helyzetben, akik a gyerekvállalás előtt is otthon végezték a munkájukat. Persze számos olyan hivatás van, amit otthonról is végezhetsz – gyerek mellett vagy anélkül –, például az újságírás, a magántanítás, a programozás vagy bármilyen webbel kapcsolatos munka. A biztos nyelvtudással rendelkezők előtt is számos lehetőség áll: nyelvtanítás, fordítás, szerkesztés, filmfeliratozás. De létezik többféle távmunka is, kifejezetten gyesen lévő kismamáknak. Leginkább az informatika, az adatrögzítés, a bérszámfejtés és a menedzseri munkák területén találhatsz munkát.