Terhesség

A koronavírus pozitív hozadéka: szolidaritási akciók

A koronavírus gyökeresen felforgatta mindannyiunk életét, a gyerekek otthon vannak, a szülők otthon dolgoznak. Virtuális térbe költözött a kultúra. Sokan ajánlják fel segítségüket a közösség számára.
2020. Március 18.
A koronavírus pozitív hozadéka: szolidaritási akciók (fotó: Getty Images)

Számos szép és fontos kezdeményezés született meg az elmúlt napokban, a koronavírus mellett a szolidaritás is megjelent, és ez több szempontból is nagyon fontos mindannyiunk számára. Mindannyian olyan helyzetbe kényszerültünk, amilyenre nem volt példa az eddigi életünkben, ez pedig komoly kihívások elé állít mindannyiunkat. De vannak olyan akciók, szolidaritási kezdeményezések, amelyek segíthetik a mindennapokat túlélni, megkönnyíthetik a nehéz helyzetbe kerültek életét, segíthetik a gyerekeket abban, hogy hogyan éljék túl a bezártságot. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány olyan kezdeményezést, felajánlást, kulturális programot, szolidáris akciót, amely az elmúlt napokban született.

Mental-For Csoport az egészségügyi dolgozókért

“A koronavírus járvány életünk sok területét megnehezíti. Most a legnagyobb terhelés alatt az egészségügyi dolgozók vannak. Nekik szeretnénk támogatást felajánlani” – írja a Mental-For csoport.

Pszichológusok, coachok, terapeuták idejük egy részét önkéntesen felajánlják orvosoknak, nővéreknek, ápolóknak, mentősöknek, bármilyen egészségügyi dolgozónak, ha segítségre, támogatásra van szükségük. “Minden önkéntesről felkerül egy kép, a neve és végzettsége, valamint egy link ahol lehet nála időpontot foglalni segítő beszélgetésre” –  írják. A szolgáltatás ingyenes, online elérhető és egy főnek 3 alkalmat tudnak biztosítani.

Az önkénteseket ezen a FB oldalon találhatjuk.

Várandósok, mindenórások, gyermekágyasok bábai segítése – nem csak otthonszülőké

A jelenlegi, sok bizonytalansággal-, kérdéssel-, esetleges félelmekkel együtt járó helyzetben szeretném felajánlani számotokra a korlátlan rendelkezésre állásomat online- és telefonos formában, természetesen teljesen ingyenesen – írja Béres Edina, független bába.

A www.szulesbabaval.hu oldalon található elérhetőségek bármelyikén kereshető Béres Edina, éjjel-nappal.

A független bába felajánlása nemcsak otthonszülőkre vonatkozik, hanem “bárki másra is, aki kisbabát vár, kisbabával van otthon, aggódik, fél, bizonytalan és bátorító, megnyugtató szavakra van szüksége.”

Budapesti Airbnb közösség az egészségügyi dolgozókért

A zárt Facebook csoport a világjárvány miatt kialakult helyzetben szeretné segíteni a kórházi dolgozók életét azzal, hogy ne kelljen aggódniuk családtagjaik egészsége miatt és a következő néhány hétben külön tudjanak költözni szeretteiktől. Ezért a budapesti airbnb közösség tagjai kórházban dolgozó, közvetlen betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók számára ingyen biztosít lakást.

Mesemondás, felolvasások

Sok művész olvas naponta mesét a kisebbeknek vagy a nagyobbaknak felolvassák a kötelező olvasmányokat, ezzel is segítve a gyerekeket, a pedagógusokat és a szülőket is. Így tesz pl. Szalóki Ági, de az Olvas az író kezdeményezés is, amihez Dániel András a Kuflik vagy a Kicsibácsi és kicsinéni (meg az Imikém) szerzője is csatlakozott.

Fullajtár Andrea és Bíró Kriszta kezdeményezésére jött létre az a csoport, amelyben színészek segítik a diákokat kötelező olvasmányok felolvasásával. Elérhető már egy Google Dokumentum is, amelyben az évfolyam és a diákok életkorának megadása után a tanárok kiválaszthatják, melyik szerzőtől milyen művet olvassanak fel a színészek. A kezdeményezéshez több színész és a József Attila Színház is csatlakozott.

“Minden napra egy mese a könyvtárból. A zárva tartás ideje alatt mesékkel és regényrészletekkel kedveskedünk olvasóinknak” – írja Facebook-oldalán a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár gazdagréti Móricz Zsigmond könyvtára. A meséket könyvtárosok olvassák fel.

Az Örkény Színház minden hétfőn Örkény egyperceseihez kapcsolódó feladványokat posztol a fiataloknak.

A Jurányi Társulatnál játszó Huzella Júlia elindította a Tíztőlmese című Facebook-oldalt, amin mindennap gyerekeknek olvas fel.

Sérült gyerekek családjainak segítése

A jelenlegi koronavírus helyzetben rengeteg sérült gyermeket nevelő családnak okozhat kihívást a bevásárlás, a napi élelmiszerek, gyógyszerek megszerzésének megoldása. Ezért a Lépjünk, hogy léphessenek Közhasznú Egyesület olyan hálózatot alakít ki, ahol a segítséget igénylők és a segíteni akarók egymásra találhatnak.

“Ha sérült gyermeket nevelő szülő vagy, aki a jelenlegi járvány-helyzetben nem tudja elintézni a bevásárlást, vagy ha a lakóhelyed környékén szeretnél segíteni a sérült gyermeket nevelő családoknak, az alábbi linken tudtok jelentkezni – írja az egyesület.