Baba

A home office jó hatással van a baba alvására

Miközben a világjárvány miatt sokan kényszerültek otthonról dolgozni, a gyermekgyógyászati alvásszakértők megállapították, hogy az otthonról történő munkavégzésnek vannak előnyei, többek között a csecsemők alvására vonatkozóan.
2021. Augusztus 04.
A home office jó hatással van a baba alvására (fotó: Getty Images)

A Flinders Egyetem által végzett tanulmány, amely az Sleep Medicine című szaklapban jelent meg, arra figyelmeztet, hogy a COVID-19 világjárvány negatív következményekkel is járt a családok és a kisgyermekek számára – többek között a kisgyermekek több időt töltöttek képernyő előtt, a felnőttek körében pedig nőtt a depresszió tüneteinek aránya. A vizsgálatban 1518, 1-18 hónapos amerikai csecsemőt vizsgáltak. A csecsemők alvását videó-szonográfiás módszerrel és a szülők által kitöltött online kérdőívekkel vizsgálták.

Összehasonlították a csecsemők, kisgyermekek alvási szokásait és a képernyőnek való kitettségüket 2019 végén az egy évvel később, 2020 november-decemberében gyűjtött adatokkal.

A vizsgálat szerint a kisgyermekek esetében az éjszakai alvás időtartama nőtt, de a képernyőnek való kitettség ideje is. A csecsemők szülei esetében csökkent a nappali fáradtság, ugyanakkor a depressziós tünetek enyhe növekedése is bekövetkezett.

A Flinders Egyetem kutatója, Dr. Michal Kahn és Michael Gradisar, gyermekpszichológus által vezetett vizsgálat ezeket a változásokat mérte:

  • A csecsemők éjszakánként 40 perccel többet aludtak
  • A kisgyermekek napi 18 perccel több időt töltöttek képernyő előtt
  • A szülők kevesebb nappali fáradtságról, de több depresszióról számoltak be

Dr. Kahn szerint a tanulmány egy esetleges jövőbeli karantén referenciájaként rávilágít arra, hogy fel kell hívni a figyelmet a kisgyermekek képernyőhasználata és a szülők mentális egészségére gyakorolt nappali stressz csökkentésére.

“Az ártalomcsökkentő stratégiák alkalmazása, például a szülők ösztönzése a megfelelő digitális médiatartalom kiválasztására, a képernyőhasználat közbeni mozgás beépítésére és a képernyőmentes idők előnyben részesítésére megfelelő pragmatikus megközelítés lehet” – mondta.

“Hasonlóképpen, a pszichológiai támogatáshoz és kezelési programokhoz való hozzáférés hatékony intézkedései segíthetnek enyhíteni a korlátozások hatását a szülők depressziós tüneteire – különösen további COVID-19 hullámok vagy jövőbeli világjárványok esetén.”

A negatívumok ellenére a kutatók szerint a csecsemők alvási időtartamának növekedése és a szülők fáradtságának csökkenése arra utal, hogy ezeknek a feltételeknek jelentős előnyei is lehetnek.

“E feltételek némelyikének kiterjesztését – például a szülők otthoni munkavégzésének lehetővé tételét – meg kell fontolni a szülők és csecsemők jólétének javítására irányuló erőfeszítések keretében, a pandémiát követő időszakokra való áttérés során” – zárul a kutatás.

(Cikk forrása: medicalxpress.com)