Kisgyerek

A trükk, amellyel könnyebb lesz otthonról dolgozni a gyerekekkel

A Romper.com szerzője, Samantha Darby kétgyermekes anyuka, aki már jóideje otthonról dolgozik. Erre az emberek kétféleképpen szoktak reagálni.
2020. Március 21.
A trükk, amellyel könnyebb lesz otthonról dolgozni a gyerekekkel (Fotó: Getty Images)

Amikor elmondom, hogy otthonról dolgozok, miközben ott van velem egy 5 éves és egy 18 hónapos kislány, a következő reakciókat kapom: “Annyira szerencsés vagy, bármit megtennék, hogy én is otthonról dolgozhassak, a gyerekekkel!” vagy “Hogy tudsz így bármit is rendesen megcsinálni? Én ebbe tuti beleőrülnék!” – írja a szerző.

Itt nincs jó vagy rossz reakció, Samantha szerint ez nagyon nehéz tud lenni, de mégis nagyon szerencsének tartja magát, hogy otthon lehet a gyerekekkel.

Ne feledd, hogy minden nap egy új kezdet

A szerző bevallotta, hogy volt, amikor mérges volt a gyermekeire, mert tönkretettek egy munkanapot, de aztán elszégyellte magát emiatt. Volt, hogy 3 óra helyett csak 45 perc lett a nap közbeni alvás a kisebb gyereknél, aki emiatt nyűgösebb volt, ő pedig nem tudta befejezni a teendőit. Vagy az idősebb nem tudta magát elfoglalni, és a gyurmázás, amivel előtte nap órákat töltött, már egyáltalán nem volt csábító, így új játékot kellett neki találni.De a dolog a másik irányba is működik.Lehet, hogy az egyik nap szörnyű, de lehet, hogy másnap a gyerekeid már nem lesznek nyűgösek, zajosak, és nem foglalják el szó szerint az egész lakást. Sokan gondolják azt, hogy az otthonról dolgozó szülők milyen kiegyensúlyozottak, de valójában inkább az egyik nap egyensúlyozza ki időnként a másikat, mint hogy minden nap remekül működjön, az időbeosztás szerint. Van, hogy rettenetes a nap, és mindenki sír körülötted, sőt, néha még magad is, de máskor a gyerekek nagyon szépen eljátszanak, és sokkal több dolgot el tudsz intézni, mint tervezted, és még arra is jut időd nap közben, hogy leülj egy kávészünetre – igen, forró és nem kihűlt kávéval!

De mi a trükk?

Samanthat nagyon gyakran kérdezgetik, mi a titka, árulja el az összes trükköt, de szerinte valójában egy fontos tanács van: lásd el a gyermekeid szükségleteit. Ez nem csak azt jelenti, hogy megeteted, megitatod őket, hanem azt is, hogy ha a gyermeked odamegy hozzád, és kérlel, hogy csináljatok valamit közösen, akkor nem szabad elhajtani azzal, hogy neked most munkád van. Inkább, ha csak 15 percre is, de legyél 100%-ban a számukra elérhető.Időnként úgyis valami teljesen másba merülnek bele, és neked sokkal több időd marad akkor a feladataidra. Ha nem így gondolkodsz, akkor nagyon könnyű kiborulni, amitől aztán bűntudatod lehet.  Nem szabad azt mondani, hogy nincs időd vele játszani: 15 perced igazán lehet! És ettől teljesen elégedett is lesz. Ha 15 percet játszottál vele, utána megmondhatod neki, hogy most vissza kell menned dolgozni, és ő nem is hisztizik majd. Megkapta, amit szeretett volna, jól van, és most már egyedül is eljátszik majd.

Ne gondold azt, hogy ez csak neked nehéz

Sokan vannak még az évek óta otthonról dolgozó anyukák között is, akik szintén úgy érzik, hogy nem tudják mindig kézben tartani a dolgokat. De ezzel nincsen semmi baj! Ez teljesen emberi dolog. Néha ugyanis semmi nem működik. Néha sikerül a rutin, az ütemterv szerint haladni, nem az órát nézni, csak összpontosítani, míg máskor teljes a káosz. Vannak napok, amikor színtiszta boldogságként éled meg azt a 15 percet, amikor a gyerek alszik, és válaszolni tudsz az emailekre, majd a kicsi felébred, és 45 percre el kell vesztened a kontrollt, mert rád van szüksége.Senki nem tudja, hogy kell ezt tökéletesen csinálni: veteránok, kezdők, ideiglenesen home office-olók. Mindenki tesztel dolgokat, amiből van, ami beválik, van, ami nem. Ez a legtöbbeknek nehéz, és vannak mélypontok. De túl tudsz jutni rajtuk.(Cikk forrása: romper.com)