Baba

Babaaltatáshoz mobilapp? Teszteltük, működik-e

Nálatok is rendszeres az autóban altatás, babakocsizás fel és alá? Már berekedsz az énekléstől, kimered a karod a hintáztatástól? Te is mindent bevetnél már, hogy álomba szenderüljön életed értelme?
2019. Július 05.
Babaaltatáshoz mobilapp? Teszteltük, működik-e

Nekem személy szerint szerencsém van – 1 és 3 éves kisfiaim elég jó alvók manapság, de nem volt ez mindig így. A nagyobbik gyerkőcömmel rendesen megszenvedtük az első fél évet, amikor a hasfájás minden éjszakát ellehetetlenített.

Fel sem tudom sorolni hány fajta módszert és trükköt próbáltunk ki az éjszakai felriadások utáni visszaaltatásra – sikertelenül.

Ádi fél éves kora után enyhült a hasfájósság, de addigra a délutáni alvások váltak kihívássá. Ebben az időszakban ismerkedtem meg a fehér zaj fogalmával. Történt ugyanis, hogy órákig tartó altatás után feladtam, letettem a kicsit a játszószőnyegére és úgy döntöttem gyorsan összeporszívózom. Láss csodát: az éktelen lármás porszívó hangjától 5 perc múlva már az igazak álmát aludta a gyerek.

Mi a fehér zaj?

A fehér zaj olyan általában gépi (porszívó, hajszárító, szagelszívó, autó) hangokat jelöl, melyek monotonon, folyamatosan ismétlődnek és az emberi fül által érzékelhető összes frekvencián egyszerre és ugyanolyan intenzitással hallatszanak. Ezek a típusú hangok lehetővé teszik, hogy ne vegyünk észre egyéb zavaró neszeket, ezáltal könnyebben aludjunk el, és nyugodtabb lehessen az egész pihenésünk. Nem véletlen, hogy felnőttek körében is egyre elterjedtebb az úgynevezett fehér zaj generátorok (gépek és mobiltelefonos applikációk) használata.

Hogy ne kelljen több órán keresztül zúgatnod a porszívót, vagy a szagelszívó berendezés mellett álomba ringatnod a gyermeket, érdemes egy kifejezetten az alvást elősegítő programot szerezned a mobilodra. A Szundító applikáció (mely iOS és Androidos változatban is elérhető) szuper segítség lehet számodra is. Állítsd a mobiltelefonod repülő üzemmódba, így nem teszed ki a kicsit a mobiltelefon okozta káros sugárzásnak, válaszd ki a hat féle zaj (mosógép, porszívó, autózás, hajókázás, traktorvezetés, hajszárító), az öt féle természeti hang (zápor, szelíd szél, éjszaka a folyón, ciripelő tücskök, óceán hullámok) és az öt csodaszép altatódal közül, ami a babádnál a legjobban működik, és figyeld a varázslatot!

Anyuka barátnőimmel leteszteltük az applikációt és kivétel nélkül mindannyiunknál bevált, még a legreménytelenebbnek tűnő szituációkban is.

– Zoé 10 perc alatt kidőlt a zápor hangtól, nekünk az vált be legjobban. Amúgy ő sosem szerette a porszívót meg ilyeneket, inkább a természet hangjai működnek nála. A legjobb az appban az, hogy helyettesíti a videómegosztós lejátszási listát – ami sajnos amúgy is tele van már reklámokkal, – nincs szükség hozzá internetre, és elég változatos az elérhető hanganyag rajta. Külön piros pont, hogy lehet hozzá saját hanganyagot is adni. Teljesen kézre álló a felhasználói felület, nagyon egyszerű használni. A következő babánál is tuti használni fogjuk – osztotta meg élményeit Csilla, aki már kedvencei közé rakta a Szundítót.

Katáéknál már nagyobbak a gyerekek, de ők is pozitívan nyilatkoztak az applikációról: – Nagyon régóta szerettünk volna már egy olyan programot, amivel rögzíthetünk egy-egy rövidebb mesét, altatódalt általam felmondva, énekelve. A fiúk ugyanis sokszor alszanak a nagyszülőknél és olyankor rendszeresen énekeltem nekik telefonon keresztül. Így most ezek a felvételek ott vannak a nagyiék telefonján, és a kicsik bármikor meghallgathatják, amikor szükségük van rá. Nagyban megkönnyítette ez a különalvós estéinket – meséli az édesanya.

Ahogy azt már korábban is említettem, nálunk otthon a megszokott környezetben már nem szokott probléma lenni az alvás. Ám Simont, a kisebbik fiamat nagyon meg tudja zavarni, ha nem a saját kiságyában éri a pihenőidő (például nagyiéknál, nyaraláson szállodában stb.) és ilyenkor – legyen akármilyen fáradt is – őrült ficergésbe és ellenállásba kezd, amikor altatni próbálom. Nemrég a hétvégét ismét a nagyszülőknél töltöttük és a délutáni alvás idején már láttam, hogy nem lesz egyszerű a dolgom. Mivel épp akkoriban töltöttem le a Szundító app-ot, egyből eszembe jutott, hogy mi lenne, ha most bevetném. Mivel Simonka különösen érzékeny a zenére, ezért az applikáció altatódalai közül böktem rá véletlenszerűen a Könnyű Álom Szonáta elnevezésűre. Csábítónak tűnt, hogy a szokásos 40 perces birkózás helyett a kicsi könnyen álomba szenderülhet. Magam is meglepődtem, amikor konkrétan három perc múlva nem csak a kicsi, de a bátyja is már nagyban hortyogott az ágyában. Most már a nagyszülők telefonján is ott lapul a hasznos kis program, amit azóta is minden kisgyermekes szülőnek ajánlok.