Baba

Babanevek, amikből árad a béke és a nyugalom

Csodásan hangzik, hogy ezeket a gyerekeket egész életükben elkíséri a béke és a nyugalom!
2021. Augusztus 28.

A béke és a nyugalom mindig fontos, napjainkban azonban még nagyobb szükség lenne ezekre a világban. A Béke névnél konkrétabbat keresve sem találunk, ám – szép jelentése ellenére – ezt a nevet ritkán adják gyereküknek az újdonsült szülők. Az alábbi anyakönyvezhető lány- és fiúnevek mind-mind békét és nyugalmat sugallnak, ezért – még ha némelyikük hangzása szokatlan is lehet – érdemes számításba venni ezeket, ha névkeresőben vagytok. 

Békét hozó lánynevek

Fernanda – ez a germán eredetű név a Ferdinánd olasz és spanyol verziójának női megfelelője. Békét, védelmezést és merészséget jelent, mégsem inspirál túl sok szülőt arra, hogy ezt a nevet adja a kislányának. Ha úgy jobban tetszik, Ferdinandaként is választhatjátok, hasonló jelentéssel.

Frida – ez a germán eredetű név békét és védelmet jelent, népszerűsége az utóbbi időben valamelyest megnőtt, valószínűleg Frida Kahlónak köszönhetően, ám még így sem sorolható a gyakran választott nevek közé! Ha “hivatalosabb” hangzásban kerestek azonos jelentésű nevet, akkor a Friderika legyen a befutó!

Galina – ez a görög-orosz lánynév azt jelenti, békés, nyugodt, csendes természetű. Rendkívül ritka névként tartják számon, így ha erre esik a választásotok, nem kell attól tartani, hogy gyakran botlik névrokonba a békét hirdető kislányotok!

Irén – ez a görög eredetű név néhány évtizeddel ezelőtt kifejezetten felkapott névnek számított, mára valamelyest visszaesett, ám továbbra is a gyakori nevek közé sorolják. Békét és békés természetet jelent, ami kifejezetten pozitív. Anyakönyvezhető becézett formában Irénkeként, modernebb helyesírással Iréneként és szláv változatban Irinaként is.

Szalóme – ez a héber eredetű, bibliai név békét hordoz magában, egész pontosan azt jelenti, Sion békéje. A Shalom szóból származik, keresztnévként azonban csak elvétve találkozhatunk vele.

Velmira – ezt a szláv eredetű nevet nagy valószínűséggel sokan most hallják először. Érdemes időt adni neki és barátkozni vele, mert igazán kedvező a jelentése (nagy, hatalmas, békés) és több vezetéknévhez is remekül párosítható. Attól sem kell tartani, hogy sok lesz belőle az oviban vagy az iskolában!

Nyugalmat árasztó fiúnevek

Axel – ezt a héber-dán-svéd nevet sokan – tévesen – habozás nélkül összekapcsolják az Alex névvel, pedig nem ahhoz kötődik! A svéd és dán nyelven is a béke atyját jelentő Absolon névből alakult ki, ami nem mellesleg itthon is anyakönyvezhető. 

Ferdinánd – ez a germán eredetű név békét és védelmet jelent, és rendkívül ritka férfinévnek számít. Ha latinosabb hangzású névre vágytok hasonlóan kedvező jelentéssel, a Fernandó vagy Fernándó is jó választás lehet.

Frederik – ez a germán eredetű keresztnév azt jelenti békés, nyugodt természetű uralkodó. Nem sorolható a gyakori nevek közé, még úgy sem, hogy Frederíkó írásmóddal is választható.

Frigyes – bár ez a germán-magyar név a köztudatban teljes mértékben elterjedt, a népszerű nevek listájában nem szerepel. Azt jelenti, békés, védelmet nyújtó uralkodó.

Iréneusz – ennek a görög gyökerekkel rendelkező névnek a női megfelelője sokkal nagyobb “karriert” futott be, mint a férfi változata, a jelentése azonban ennek is figyelemre méltó: béke, békés, békét hozó. 

Salamon – ez a héber, bibliai eredetű név azt jelenti békés, szelíd természetű. Közismert hangzása és pozitív jelentése ellenére sem sikerült betörnie a leggyakoribb nevek közé, még úgy sem, hogy Salamon király bölcsessége világhírre tett szert. 

Szigfrid – ez a germán eredetű név, ami egész pontosan azt jelenit, a béke győzelme, elszórtan előforduló névnek számít, hiába lett Móra Ferenc mesehőse is annak idején Csontos Szigfrid!