Baba

Babapopsikrém teszt: ezek a legjobbak

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29 babapopsikrémet tesztelt. Azt vizsgálták, hogy tartalmaznak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket.
2019. Április 15.
Ezek a legjobb babapopsikrémek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29 különféle, a hazai boltokban, drogérialáncokban, bioboltokban kapható babapopsikrémet (pelenkakiütés elleni krémet) tesztelt termékcímke alapján. Azt vizsgálták, hogy tartalmaznak-e egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket.

A babák popsija bepirosodhat, ezért szinte általános gyakorlat az, hogy a szülők minden pelenkázáskor használnak valamilyen popsikrémet. Nem mindegy milyen összetevői vannak a popsikrémnek.

A tesztben pozitívan értékelték, ha a termék tartalmazott gyulladásgátló cink-oxidot, ez az anyag megköti a seb felületén a nedvességet, így szárítja, regenerálja a bőr. A tesztelt 28 termékből 24-ben volt is – olvashatjuk a Tudatos Vásárlók oldalán.

Szintén gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatása van a panthenolnak és a dexpanthenolnak, ez is a tesztelt termékek több mint a felében, 14 termékben megtalálható.

Hasonló arányban tartalmaztak a krémek gyulladáscsökkentő növényi kivonatot: körömvirágot, kamillát, parlagi ligetszépét vagy kasvirágot.

Ezeket érdemes elkerülni

Potenciális hormonhatású vagy rákkeltő parabének és triklozán nem volt egyetlen tesztelt termékekben sem, így is akadt néhány kevésbé kockázatos, de mégis inkább kerülendő összetevő.

A vizsgált termékek fele tartalmazott illatanyagot, felesleges kockázatot jelent, ezért mindenképp kerülendő, főleg érzékeny, már sérült bőrfelületen. Az illatanyagok egy része allergén, irritáló hatású lehet, még akkor is, ha természetes eredetű. Az illatanyagokat jellemzően elég az összefoglaló Parfum néven megemlíteni a termékcímkén. A legelterjedtebb, allergiás kockázatot jelentő vegyületeket név szerint is fel kell tüntetni. A tesztelt termékekben leginkább a limonene és a linalool volt megtalálható.

Habár 7 termék rendelkezett független minősítéssel (natúrkozmetikum, bio összetevők), és az összpontszám alapján a lista élén végeztek, közülük is 3 tartalmazott illatanyagot.

A tartósítószerként használt BHA-val és BHT-vel kapcsolatban a hormonális hatás gyanúja merült fel korábban vizsgálatokban, de mindössze 2 tesztelt termékben használták ezeket az összetevőket.

A popsikrémek állagáért a zsírszerű összetevők felelősek, ezek származhatnak a kőolaj feldolgozásából, vagy lehetnek növényi olaj eredetűek is. Nemzetközi fogyasztóvédelmi civil szervezetek felmérése szerint a kőolaj eredetű összetevők mutagén hatású, mérgező anyagokkal szennyezettek lehetnek. A független minősítésű natúrkozmetikumokban (pl. BDIH, Natrue) nem megengedett a használatuk. Egy átfogó elemzés szerint a kőolajszármazékok kozmetikai célú alkalmazásánál a bőrön való átjutás, mutagén hatások kifejtése nem valószínű. Mégis, a kétes megítélés miatt, tudatos vásárlóként amennyiben lehet, válasszunk olyan terméket, amelyik növényi olajból készült.

Eredmények

A legtöbb pontot (97%) a Lavera baba és gyermek bőrvédőkrém és a DM sajátmárkás babylove Pelenkakiütés elleni krém kapta. Szintén pontlevonás nélküli, kiváló eredményt (93%) ért el a Töpfer babycare babaápoló popsikrém, harmadik helyre 90%-kal a NAOBAY baby popsikrém került. Ezek a termékek mind rendelkeznek ökominősítéssel; és – nyilván ezzel összefüggésben – gyakorlatilag nem volt bennük kritikus összetevő. Az áruk nagyon eltérő, van köztük közel 4.000Ft/100ml de 550Ft/100ml egységáron kapható termék is.

A lista végén a Sudocrem pelenkával fedett bőrre, Babyzoo babapopsikrém és a Chicco Baby Moments termékek végeztek. Habár egyik sem tartalmazott nagyon kritikus kozmetikai összetevőt, leginkább azzal veszítettek pontot, hogy mindegyikben volt potenciálisan allergizáló illatanyag, ami ilyen érzékeny bőrfelületre semmiképp sem ajánlott.

A termékek ára között jelentős – egységnyi mennyiségre vetítve 15-szörös – különbség volt; de hiába a nagy eltérés, nem volt lényegi különbség az ár és az eredmény között, magyarán nem minden esetben a drágább a jobb a termék.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete