Baba

Így készíts a babádnak popsikrémet házilag

Jó lenne, ha pontosan tudnád, mi van a krémben, amivel a babád popsiját ápolod? Biztonságos és könnyen elkészíthető receptet ajánlunk.
2022. December 21.
baba pelenkázás popsikrém
Getty Images

Tele a net DIY receptekkel, rengeteg ötletet találhatunk saját készítésű kozmetikumok keveréséhez – de azért amikor a kisbabánkról van szó, a legtöbben óvatosak vagyunk. Sokakban a babájuk születésével ébred fel az igény, hogy természetesebb, bőr- és környezetbarát termékeket válasszanak maguknak és a kicsinek is – a házi készítés erre jó alternatíva lehet. De csak ha a megfelelő tudással, eszközökkel és óvitézkedésekkel állunk neki a dolognak! A legfontosabb szabályokat Jilek Viktória természetgyógyász, bőrápolási szakértő segítségével gyűjtöttük össze.

Ügyelj a minőségre!

A legfontosabb kérdés: megfelelő terep-e a kísérletezésre a babapopsikrém? Biztonságos-e otthon belevágni a készítésébe? „Szerintem igen, érdemes otthon készíteni popsikrémet, de csak akkor, ha biztosítani tudjuk a megfelelő higiéniát a munka során, és jó minőségű alapanyagokkal dolgozunk – figyelmeztet a természetgyógyász. – Két módon lehet házilag babapopsikrémet készíteni. A legegyszerűbb, amikor a receptben nincs folyadék, így nem kell emulgeálni. Ez azért könnyű, mert nem igényel különösebb felszerelést és gyorsan össze lehet állítani a krémet, ami tulajdonképpen egy vízmentes balzsam. A másik lehetőség, mikor van folyadék a receptben és emulgeálni kell (vagyis elérni, hogy a vizes és az olajos fázisok tökéletesen elkeveredjenek – a szerk.) Szerintem ilyet akkor érdemes bevállalni, ha már van tapasztalatunk alapkrémek készítésében és rendelkezünk olyan felszereléssel, amit csak erre a célra használunk. Ez utóbbi mindkét esetben nagyon fontos.”

Menj biztosra!

Ha tehát úgy döntesz, kipróbálod a saját készítésű popsikrémet, először is szerezz be egy olyan edény- és eszközkészletet, amit kizárólag erre a célra használsz. Utána pedig jöhetnek a kiváló minőségű alapanyagok. De mit is jelent ez pontosan? „Az ökológiai tanúsítvány biztosítja, hogy az alapanyag tiszta, vagyis nem használnak vegyszereket a termesztés során és műtrágyát a talajminőség javításához, illetve utólagos módosítás sem történt a terméken. Arra is garancia, hogy a termék nem tartalmaz kőolajszármazékokat sem. Erre tehát alapvetően fontos odafigyelni. Érdemes közvetlenül olyan márkát keresni, akik rendelkeznek tanúsítvánnyal, saját gazdálkodással, vagy épp egy gazdaságot képviselnek.”

Válassz jó receptet

Számtalan receptajánlást, videót találni a neten, honnan tudhatja a kezdő krémkeverő anyuka, melyik az, amelyikben megbízhat? „A bababőr ápolásánál kifejezetten az egyszerűségre törekednék – javasolja Jilek Viktória. – Nem javaslom, hogy túl sokféle alapanyagot használj például egy popsikrém összeállításánál. Alapvetően a bázisolajok használata elegendő egy ilyen krémhez, ideálisak például az olíva- és a mandulaolaj vagy a sheavaj. Abban az esetben, ha valamilyen kiütés jelenik meg a baba bőrén, használhatsz pluszban körömvirág- vagy avokádóolajat. Kiegészítésképpen tehetsz bele E-vitamint, panthenolt, esetleg levendula vagy teafa illóolajat.”

Könnyen elkészíthető balzsam

Ezt az egyszerű, puha balzsamot szakértőnk jó szívvel ajánlja kezdő krémkészítőknek is.

Hozzávalók:

  • Olívaolaj (16 g)
  • Édesmandula-olaj (10 g)
  • Méhviasz (12 g)
  • Finomítatlan sheavaj (18 g)

Így készül: Önts vizet egy lábosba kb. 2-3 ujjnyi vastagságban, majd helyezd a tűzhelyre melegíteni. A kimért méhviaszt tedd főzőpohárba, azt pedig a lábosban melegedő vízbe. Miután felolvadt a méhviasz, add hozzá az olíva- és mandulaolajat, majd keverd homogén folyadékká. Ezután keverd el benne a finomítatlan sheavajat, majd öntsd steril üvegbe az egészet. Miután megdermedt és kihűlt, már használható is.

Nyitókép forrása: Getty Images