Baba

Beteg lett a fürdővíztől a kisbaba

A csapvízen fanyalogni szokás: klórízű, szennyezett. Vajon jogosan aggódunk miatta? És ha még vezetékes víz sincs? Utánajártunk, mit tehetsz, ha aggályaid vannak a vízminőséggel kapcsolatban.
2011. Szeptember 08.

Hihetetlen, de igaz: még Budapest belterületén is van olyan környék, ahol nincs vezetékes víz. Ilyenkor a fúrt kút a megoldás, amivel sokszor az a gond, hogy a sok szabálytalanul működtetett emésztőgödör miatt erősen szennyezett a kútvíz is. Az ivást, főzést palackozott vízzel kell megoldani, fürdéshez, takarításhoz marad a kútvíz. Kisbabák számára azonban ez nem elég biztonságos megoldás, ahogy Éváék példája is mutatja. Bár a közvetlen ok-okozati összefüggést utólag lehetetlen bizonyítani, három hónapos, kizárólag szoptatott, addig makkegészséges kisbabájuk súlyos fertőzéssel került kórházba. Azt addig is tudták, hogy kútvizüket nem szabad meginni, de hogy fürdetéshez is csak forralva használhatják fel, azt csak kislányuk súlyos betegsége óta vezették be az ÁNTSZ szakértőjének tanácsára.

Az ehhez hasonló súlyos esetek szerencsére ritkák, hiszen a magyar vezetékes víz amúgy kiemelkedően jó minőségű, a Vízművek tájékoztatása és a Gazdasági Versenyhivatal 2009-es vizsgálata alapján Európában a 14. helyen áll.

Büdös és rossz ízű?

A hatalmas ásványvízfogyás viszont azt jelzi, hogy az emberek egy része mégsem elégedett a csapvízzel. Főként klóros illatát, ízét szokták kifogásolni, nem is beszélve azokról a káros anyagokról, amelyek a házak sokszor elöregedett vízvezetékeiből kerülnek az amúgy valóban jó minőségű vezetékes vízbe.

A téli hónapokban különösen szembetűnő, hogy a hidegre érzékenyebbé váló bőr hogyan fest egy-egy kiadósabb zuhanyozás, fürdés után: vörössé, szárazzá válik, és bizony viszket is. Van, aki egy jó hidratálókenőcs használatában és ritkább, rövidebb zuhanyozásban látja a megoldást, más viszont ragaszkodik a hosszas tusoláshoz, viszont szívesen lemondana a klóros bukéról is. Számukra jelenthet jó megoldást valamilyen házi víztisztítási lehetőség. A meglehetősen elterjedt csapvízfóbia miatt cseppet sem meglepő, hogyan nagyon sokféle típusú és árfekvésű készülék kapható, mi itt csupán néhány jellemző példát mutatunk be.

Sajnos kevés készülék alkalmas arra, hogy a valóban problémás vizet (kútvíz, arzénos víz, nitrátos víz, fertőzött víz) megbízhatóan és költséghatékonyan tisztítsa. Többségük csupán az amúgy sem életveszélyes „vezetékes víz” vagy „ivóvíz” minősítést kapott kútvíz további tisztítására alkalmas, és arra is csak gondos karbantartás mellett.

Víz ásványokkal vagy anélkül?

Számos víztisztító forgalmazója állítja, hogy kifejezetten előnyös, ha kivonják a vízből az ásványi anyagokat, hiszen azok amúgy sem tudnak az elfogyasztott vízből felszívódni az ember szervezetében. Megkérdeztük dietetikus szakértőnket, Bajor Zsuzsát, valóban alkalmatlan-e az ásványvíz az ásványi anyag pótlására. Íme a válasz: vannak elemek, melyek fel tudnak szívódni (fluor, jód, kis mennyiségű cink) a vizekből, mások kevésbé, szinte alig (ilyen sajnos a kalcium, magnézium). Ennek ellenére érdemes nagy melegben ásványvizet inni, az elektrolitveszteség miatt még akkor is, ha csekély mennyiség szívódik fel belőle. Én a forrásvizeket, szükség esetén a gyógyvizeket ajánlom, ez utóbbiakat ivókúrákra. Viszont ha valakinek valóban szüksége van ásványianyag-pótlásra, akkor erre a célra a frissen préselt zöldséglevek a legjobbak.

Ha képbe akarsz kerülni

Mielőtt bárki belevág valamelyik készülék megvásárlásába, célszerű tájékozódni a környéken végzett hivatalos vízminőségi vizsgálatokról. Erről részletes információ található az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján.

Egészséges a csapvíz?

A fővárosi Vízművek kommunikációs osztályvezetője, Lévai Zsuzsanna tájékoztatása szerint megbízhatunk a budapesti vezetékes vízben. Magyarországon vannak olyan területek, ahol a csapvíz nem iható, de erről minden esetben folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Ahol a vezetékes ivóvíz fogyasztásra alkalmas, márpedig Budapest egész területe ilyen, ott nincsenek benne egészségre káros összetevők. Természetesen csecsemők számára minden esetben tanácsos felforralni a vizet, akár közvetlen fogyasztásra, akár teaként, akár ételkészítéshez használjuk fel.

A Fővárosi Vízművek a klórozás tekintetében a szükséges minimum elvét követi, ami azt jelenti, hogy csupán annyi klórt adagolnak az ivóvízhez, amennyi azt biztosítja, hogy a több mint 5000 kilométer hosszú hálózat minden pontján biztonsággal fogyasztható legyen. Így sem attól nem kell tartani, hogy a vizet fogyasztva az egészségre ártalmas mennyiség kerül a szervezetbe, sem az a veszély nem fenyeget, hogy esetlegesen a fürdetővíz vált ki valamilyen bőrreakciót a babáknál.

Kutak esetében mindenképpen indokolt a fokozott óvatosság, mert vizük összetétele sokszor bizonytalan, előfordulhatnak benne az emberi szervezet számára káros anyagok. Ha kútvizet kíván használni valaki fogyasztásra, mindenképpen be kell vizsgáltatni.

Lévai Zsuzsanna ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a vízszűrő berendezések használata az alkalmazott technológiától függően veszélyes is lehet. Káros az emberi egészségre, ha minden ásványi anyagot kivonnak a vízből (lényegében desztillált vizet előállítva). A szakemberek egybehangzó véleménye szerint a desztillált víz ivása – sóbevitel hiányában – a szervezet ionegyensúlyának gyors felborulásához vezethet. A vízszűrő berendezéseket rendkívül gondosan kell tisztítani, karbantartani és fertőtleníteni, nehogy elszaporodjanak a szűrőbetétekben a kórokozók. Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet egyik vizsgálata során, amikor egyes használatba vett vízszűrőket teszteltek több esetben is határérték feletti csíraszámot mutattak ki a szűrt vízből.

Itt nézhetsz utána az egyes víztisztítóknak:

www.kristalytisztaviz.hu

www.venturi.hu

Silveraqua

www.mosolygoviz.hu

Kapcsolódó cikkeink:

  • Üzenet a vezetékből
  • Korai még az ásványvíz
  • Melyik legyen: csapvíz, ásványvíz vagy babavíz?
  • Forrás: Kismama magazin