Baba

Csecsemő ultrahang a rendellenességek kiszűrésére

Biztonságos és fájdalommentes. Mindenekelőtt ezt a két jelzőt kell hangsúlyoznunk, ha a néhány hetes kisbabák ultrahangvizsgálatáról beszélünk. De vajon miért fontos, hogy a csöppnyi embereket ilyen típusú szűrésekre vigyünk el?
2014. November 13.

Csípő, has és koponya – ezek azok a területek, amelyeket ultrahangos vizsgálata minden 6-8 hetes baba esetében javasolt. Az ok pedig az, hogy a körülbelül tíz percig tartó szűréssel olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amelyek ugyan még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a kicsi egészséges fejlődése miatt nagyon fontos. A csecsemők esetében is igaz, hogy az időben felfedezett problémák könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Sok esetben megelőzhető a később már csak műtéttel, vagy hosszan tartó kezeléssel korrigálható problémák kialakulása.

Mechanikai rezgés adja a képet

Dr. Várkonyi Ildikó gyermekradiológus szakorvos, klinikai főorvos azt hangsúlyozza, hogy az ultrahang-vizsgálat fájdalommentes és teljesen biztonságos. “A készülék mechanikai rezgést – ez az emberi fül számára nem hallható hang – bocsát ki, ennek visszaverődése adja a képet. Tehát semmilyen egészségügyi kockázata nincs a szűrésnek, ami – ha szükséges – korlátlanul ismételhető. A legtöbb babánál egyébként semmilyen kóros eltérést nem találunk” – teszi hozzá a szakember.

Korai felismerés, korai segítség

A szűrő jellegű ultrahang vizsgálat elvégzésének ideális időpontja a baba 6-8 hetes kora körül van. “A hasi ultrahangvizsgálat bármely korban elvégezhető, a csípő ultrahangos vizsgálata 6 hetes kortól 5-6 hónapos korig lehetséges, amíg a combcsont feje porcos. Az agyi ultrahangvizsgálat a koponya csontosodásáig lehetséges, mert később az ultrahang a koponyacsonton nem jut át” – sorolja a doktornő. Majd hozzáteszi, hogy a hasi ultrahangvizsgálat során a hasi szervek – a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag és a kismedencei szervek – fejlődési rendellenességeit szűrik. ”

Az időben felfedezett problémák könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók

A vizsgálat segítségével még a tünetek megjelenése előtt felismerhetőek olyan betegségek, melyek kezelést vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek, s a korai stádiumban felfedezett elváltozások könnyebben és hatékonyabban gyógyíthatók. Hasi ultrahanggal többek között kizárható a bukós, hányós csecsemőknél a gyomorszájszűkület, ami leggyakrabban a hathetes kor körüli fiúknál alakul ki. Sárgaság esetén pedig elengedhetetlen az epeutak és a máj, valamint az epehólyag ultrahangos vizsgálata is” – részletezi dr. Várkonyi Ildikó.Mivel a leggyakrabban előforduló veleszületett fejlődési rendellenességek a vese elváltozásai, ezért is fontos, elvigyük babát szűrésre: ennek segítségével pontosan megállapítható – például – a vesék elhelyezkedése, a veseüreg-rendszer vagy a húgyvezeték tágulata, esetleg a vesék cisztás megbetegedése is.A másik igen fontos vizsgálat, amely különösen olyan babák esetén javasolható, akiknek a családjában csípőficam fordult elő, vagy ikerterhességből, farfekvésből születtek, a csípő ultrahang-vizsgálata. A szűréssel nem csak a csípőficam, hanem az alulfejlett csípőízület is kiszűrhető. A csípő ultrahang vizsgálattal felfedezett elváltozások pici korban könnyen orvosolhatók. A tapasztalatok alapján csak az esetek 1-1,5 százalékában kell kengyellel kezelni a csecsemőt, a valódi csípőficam, ami akár műtéti beavatkozást is igényel, nagyon ritka.A harmadik típusú szűrés a koponya ultrahang-vizsgálata, amellyel felismerhető az agykamrák tágulata, illetve néhány fejlődési rendellenesség.A kérdésre, hogy a kinek ajánlott, hogy a babáját elvigye ilyen típusú szűrésre, a doktornő azt mondja, minden kisbaba vizsgálata javasolható, de kiemelten azoknak a szülőknek a figyelmét hívja fel, ahol a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam. A baba ultrahangos szűrővizsgálata akkor is ajánlott, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.