Baba

Besárgult a babám, nem tudom szoptatni

Az újszülöttek jelentős részénél a megszületésük utána 3-4.napon sárgaság lép fel. Ez az úgy nevezett élettani sárgaság. Fontos lenne ebben az időszakban a gyakori szoptatás, de sok baba aluszékony, éppen a besárgulás miatt.
2023. Január 26.
Besárgult baba ásít
Kép: Getty Images

Mitől sárgulnak be az újszülöttek?

A sárgaság igen gyakori a pár napos újszülöttek körében, becslések szerint az élettani sárgaság a babák 70 százalékánál jelentkezik a megszületést követő 3-4.napon. Ennek hátterében az áll, hogy az újszülöttek nagy mennyiségű vörösvértesttel jönnek világra, amelyeknek rövidebb az élettartam, azonban a májuk nem tudja rövid idő alatt feldolgozni ezt a nagyobb mennyiségű bilirubint (epefesték). A bilirubin lerakódik és megfesti a baba bőrét és szemfehérjét.

Vérvétel, laboratóriumi vizsgálattal pontosan megállapítható a bilirubinszint.

Aluszékony baba szoptatás – hogyan?

Ebben a helyzetben tökéletes megoldás, ha a baba sokat van mellen, mert így sok folyadékhoz jut, ami segíti a bilirubin kiürülését a szervezetéből. Igen ám, de sokszor éppen a sárgaság miatt aluszékony a csecsemő, ezért nem szopik olyan gyakran, nehezen ébreszthető, így kevesebb folyadékhoz jut, a bilirubin pedig lassabban bomlik le. Ezért mindent meg kell tenni, hogy 2 maximum 3 óránként mellre kerüljön a baba, éjszaka is. Gyöngéd, de határozott módszerekkel fel kell ébreszteni, például úgy, hogy a mellbimbót a szájához tesszük, finoman vetkőztessük le, cseréjünk pelenkát, gyengéden masszírozzuk át, kerüljünk vele bőrkontaktusba.

Ha nem tudjuk gyakran mellre tenni a babát sok alkalommal naponta, akkor nagy valószínűséggel infúzióra vagy kékfény kezelésre lesz szükség. A fényterápia elősegíti, hogy a bilirubin távozzon a baba szervezetéből széklettel és vizelettel.

Forrás: momjunction.com, gyogyhirek.hu