Baba

Csecsemőgondozási díj – CSED 2019

Mekkora összegű csecsemőgondozási díj, azaz CSED illet meg 2019-ben? Nem egyszerű kiszámolni, de segítünk!
2019. Január 23.

Mikor igényelheted meg a CSED-et?

A CSED egy olyan anyai ellátás, amelyet a szülési szabadság időtartamára kaphatsz meg, amennyiben a gyermeked születése előtti két éven belül 365 napon át biztosítva voltál, tehát volt fizetve utánad a TB. A 365 napos biztosítási időnek nem szükséges folyamatosnak lennie, és beleszámítják a következőket is:

  • a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény szerinti biztosításban töltött időt,
  • a biztosítás megszűnését követő baleseti táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj folyósításának az idejét,
  • a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot,
  • illetve a rehabilitációs járadék, rehabilitációs ellátás folyósításának idejét is.

A CSED igénylésénél figyelembe veszik azt is, a biztosítás megszűnését követő 42 napon belül, vagy a megszűnést követő 42 napon túl baleseti táppénz folyósítása alatt, illetve a folyósítás megszűnése utáni 28 napon belül szülessen meg a gyermeked.

Mennyi időre jár a CSED?

A CSED a szülési szabadság időtartamára jár: ebből 24 hét illeti meg az édesanyákat, amelyből legalább 2 hetet kötelesek igénybe venni. A CSED-re való jogosultságod kezdete legkésőbb a babád születésének a napja, míg koraszülött baba esetén a szülési szabadság első napja lesz.

A gyermek születése utáni 168. napig jár maximum az ellátás, viszont ha koraszülött, ezt másként számolják. Ebben az esetben ha a babádat koraszülött intézetben gondozzák, és emiatt a szülési szabadság egy részét nem vetted igénybe, akkor a szülést követő egy évben, ha a gyermekedet elbocsájtották a koraszülött intézetből, még igénybe veheted a fennmaradt szülési szabadságot, így erre az időtartamra a CSED-et is.

A szülési szabadság azonban megszűnik, ha:

  • a gyermek halva születik,
  • a gyermek a születését követően hal meg, a halálát követő 15. napon,
  • illetve ha a gyermek kikerül a háztartásból, a gyermek elhelyezést követő napon.

Mi alapján számolják a CSED-et?

Ha a CSED összegét állapítják meg, ahhoz nem az utolsó havi béredet veszik alapul, amit a munkahelyeden kaptál. Az összeg kiszámításánál először visszaszámolnak 3 hónapot ahhoz a naphoz képest, amikortól igénybe vennéd a támogatást. Majd a 3 hónappal korábbi naphoz képest visszaszámolt 180 naptári napi jövedelmedet veszik figyelembe az ellátás kiszámolásánál, amennyiben ebben az időszakban a biztosítási idő folyamatos volt.

Ha nincs 180 napi jövedelem, de legalább 120 napi igen ebben az időszakban, akkor a csecsemőgondozási díjat ez alapján állapítják meg. Ha nincs 120 napi jövedelem sem, az érvényes minimálbér kétszeresét veszik alapul a CSED-hez – kivéve, ha ennél kevesebb a tényleges kereseted.

Ha nem volt folyamatos biztosítási idő, nem a megszakítást megelőző jövedelmedet veszik figyelembe: ebben az esetben visszamenőleg keresnek 180 napot, legfeljebb az ellátásra való jogosultság első napját megelőző naptári év első napjáig.

A CSED összege a naptári napi jövedelem 70 százaléka: ez személyi jövedelemadó köteles bruttó összeg, ezért a személyi jövedelemadó-előleget levonják, de a CSED után nem kell fizetned egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot sem.

A CSED kiszámításában segítségedre lehet az alábbi kalkulátor is.

Mikor folyósítják a CSED-et?

A CSED-et havonta egyszer, utólag kötelesek folyósítani, az első megállapítást és folyósítást követően. Ezt igényelheted postai úton vagy bankszámlára utalással. Minden esetben a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig, de legkésőbb a bérfizetési kézhez kell kapnod, illetve látnod kell a számládon a CSED-et.

Hogyan igényelhetsz CSED-et?

A “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához” elnevezésű nyomtatvány kitöltésével kérvényezheted a CSED-et, a munkáltatódnál. Abban az esetben, ha a munkáltatód megszűnt jogutód nélkül, akkor a volt székhelye szerinti illetékes kormányhivatalnak az egészségbiztosítási pénztári feladatkörében eljáró, megyeszékhelyen működő járási hivatalánál, illetve a fővárosban Budapest Főváros Kormányhivatala XIII. Kerületi Hivatalánál igényelheted meg a CSED-et a kérvénnyel.

A nyomtatványhoz csatolni kell az alábbiakat is:

az “Igazolvány a biztosítási jogviszonyról és az egészségbiztosítási ellátásokról” (itt találsz egy mintát) nyomtatványt, amennyiben a biztosítás megszűnését követően igényelsz CSED-et, vagy ha első alkalommal igényelsz pénzbeli ellátást és a kétévi folyamatos biztosítási időn belül több munkáltatód is volt

a “Nyilatkozat csecsemőgondozási díj megállapításához”  nyomtatványt, és az egészségügyi szolgáltató erről szóló nyilatkozatát, amennyiben csecsemőgondozási díjat a gyermek vér szerinti vagy örökbefogadó apja igényli, mert a szülő vagy örökbefogadó nő egészségi állapota miatt kikerül a háztartásból

az igazolást a közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben folytatott tanulmányok idejéről, amennyiben a jogosultság megállapításához erre is szükség van

Mellékelned kell a kérelemhez a gyermeked anyakönyvi kivonatának másolatát is, amennyiben a CSED-et csak a szülés napjától igényeled.

Kapcsolódó cikkeink családi ellátások témában: