Baba

Csodaszép és különleges nevek decemberi névnappal

Ha szívesen ünnepelnétek a babátok névnapját az év utolsó hónapjában, ezek közül is választhattok!
2022. December 03.
Kislány ajándékokkal

Amikor az anyakönyvezhető babanevek közül válogattok, érdemes odafigyelni arra is, hogy mikorra esik a névnapja. Van, akinek fontos, hogy ne legyen túl közel a születésnaphoz, más azt szeretné, hogy össze lehessen vonni más családtagok fontos ünnepével, szóval a szép hangzáson és a nektek tetsző jelentésen túl tanácsos szem előtt tartani azt is, mikorra esik a választott névhez tartozó névnap! Mutatjuk a legszebb decemberi neveket!

Lánynevek novemberi névnappal

  • December 1. – Blanka

Ez a lánynév germán-latin gyökerekkel rendelkezik, és azt jelenti, ragyogó, fényes, tiszta, fehér, vagyis az ártatlanságot testesíti meg. Ismert, de elcsépeltnek semmiképp sem mondható név, amit tavaly 304 kislány kapott születése után.

  • December 3. – Olívia

Latin eredetű női név, ami azt jelenti, olajfa. Az elmúlt időszakban nagyon sok kislány kapta, a 100 legnépszerűbb név között egészen a 15. helyig szárnyalt. 

  • December 6. – Csinszka

Magyar eredetű név, ami Ady Endre névalkotása, a csacsi játékos becézéseként. Akármilyen kedves a hangzása, a névadáskor nagyon keveseknek tetszik meg, így csak elvétve fordul elő.

  • December 16. – Aletta

Német eredetű női név, ami annyit tesz, nemes ember. Rövidebb változata, az Alett is anyakönyvezhető, mindkettő névnapja erre a napra esik. Szép és különleges név, ám a 100-as toplistába nem jutott be a tavalyi évben sem.

  • December 28. – Kamilla

A Kamill férfi név női megfelelője, latin eredettel. Sokan azt hiszik, hogy a kis mezei virágot jelenti, ez azonban tévedés, a Kamilla annyit tesz, nemesi születésű.

Újszülött az anyukájával

Szebbnél szebb nevek névnapját ünnepelhetitek decemberben!

Fiúnevek novemberi névnappal

  • December 1. – Arnót

Kevesen tudják, hogy ez az Arnold név régi magyar alakváltozata, ami azt jelenti, uralkodó sas. Bár az Arnold valamivel gyakrabban fordul elő az Arnótnál, egyik sem jutott be a 100 legkedveltebb név közé.

  • December 6. – Kolta

Magyar-szláv eredetű fiúnév, ami azt jelenti, a nép győzelme. Elszórtan előforduló keresztnév, vagyis szinte senki sem adja, még így sem, hogy rövid, klassz a hangzása és a jelentése is pozitív.

  • December 7. – Ambrus

Jelentése igazán férfias és erőt sugárzó, az Ambrus keresztnév ugyanis annyit tesz, halhatatlan. Ez a görög eredetű férfi név egyre több szülőnek tetszett meg az utóbbi időben, a 100 legnépszerűbb név közé azonban még így sem jutott be.

  • December 18. – Gracián

A különleges hangzású latin név azt jelenti, kedves, kellemes, bájos. Rendkívül ritka férfi név, de női megfelelőivel a szintén anyakönyvezhető Graciánával és Graciellával sem találkozhatunk túl gyakran.

  • December 27. – Teodor

Görög eredetű fiúnév, csodaszép jelentéssel: a Teodor annyit tesz, Isten ajándéka. Szépségére egyre többen figyelnek fel, olyannyira, hogy a tavalyi évben már a 100 leggyakoribb név közé is beférkőzött, a 99. helyre került.

(Fotó: Getty Images)