Baba

Csókay: az nem alternatíva, hogy az egyik gyermeket elveszítjük

Sehol a világon nem vállalták a bangladesi sziámi ikrek szétválasztását, kivéve egy magyar orvoscsapatot. Az első műtéten már túl vannak, ami sikeresen lezajlott.
2018. Március 08.
Az első és legfontosabb műtét sikerült

A Dr. Csókay András, dr. Pataki Gergely és dr. Hudák István alkotta orvoscsapat volt a világon az egyetlen, akik vállalkoztak arra, hogy a bangladesi fejüknél összenőtt sziámi ikreket szétválasszák. A beavatkozás nem veszélytelen és nem is egyetlen műtétből áll. A csapat és persze a bangladesi gyerekek és családjuk túl van az első műtéten, ami sikerrel zárult. Csókay András az ATV-nek elmondta, hogy az ikrek jól vannak, a műtétsorozat legnehezebb részén vannak túl, ő pedig mindennap gyakorol, hogy a legjobban tudja elvégezni az előtte álló beavatkozásokat.

Csókay doktor azt is elmondta, hogy hárommillióból csupán egyszer fordul elő, hogy sziámi ikrek úgy nőjenek össze, ahogy most a bangladesi ikerpár.

Pataki Gergely hatodszor volt Bangladesben missziós céllal, amihez Csókay is csatlakozott. Ott találkoztak a sziámi ikrekkel. Az agysebész szerint elsőre borzasztó ijesztő volt az MR-kép, majd azt mondta: mélyen imádkoztam, hogy a Jóisten adjon valami gondolatot. Majd azt adta az eddigi sikertelenségeket látva, hogy érpályán keresztül próbáljuk meg szétválasztani őket? – tette hozzá.

Ezt követően bevonta Hudák István főorvost, aki világhírű a szakmában. Új dolgot fejlesztett ki az agyi érrendellenességek sebészetében, aminek lényege, hogy vénásan közelítsék meg a kritikus pontokat, és ne az artérián keresztül. Az artériának ugyanis vastagabb a fala, és kisebb az esélye annak, hogy kilyukad. Az agysebész azt mondta: már onnan küldte Hudák Istvánnak a képeket az ikrekről, és a főorvos vállalta a műtétet.

Az első műtétnél most az ereket választották szét, ami Csókay doktor szerint a leglényegesebb, a fej szétválasztása még nem történt meg. A következő lépés, hogy Pataki Gergely, aki plasztikai sebész áprilisban bőrtágító eszközöket helyez be, majd ősszel megtörténik a végleges szétválasztás is.

Az ATV Start kérdésére pedig, miszerint előfordulhat-e az, hogy valamikor azt kell majd mérlegelniük, hogy egyikük élete csak a másik kárára menthető meg, azt mondta: a főorvos is már az elején kikötötte, hogy ilyen nincs, és így nem is lehet nekivágni.

Kapcsolódó cikkeink sziámi ikrek témában:

Forrás: atv