Baba

Megható pillanat: először láthatták egymást a szétválasztott sziámi ikrek

Szívet melengető, amikor a szétválasztott sziámi ikrek meglátják egymást.
2021. Szeptember 26.

12 órás műtéttel tudták csak szétválasztani az egyéves, izraeli sziámi ikreket. A két kislány a fejük hátsó részén nőtt össze, az őket műtő orvoscsapatra komoly feladat várt. “Amikor két csecsemőt az agyuknál és az agyat ellátó ereknél kell szétválasztani, az hatalmas kihívás az idegsebészek számára, roppant bonyolult művelet” – mondta a mother.ly-nek Mickey Gideon, a Soroka -i gyermekidegsebészet igazgatója.

A világon mindössze húsz alkalommal végeztek hasonló műtétet, Izraelben ez volt az első. Az orvosok azért igyekeztek, hogy a kislányokat mielőbb megműtsék, mert a babák egyéves korukban az agyi fejlődés egy fontos szakaszában vannak.

A kis betegek egyelőre jól vannak, bár az orvoscsapatnak arról még nincs pontos információja, hogy kognitív szempontból milyen nehézségekkel kell szembenézniük.

A műtét után a lányokat külön kiságyba helyezték, de aztán egymás mellé fektették őket, és a kórházi személyzet sosem felejti azt a pillanatot, amikor meglátták testvérüket. “A műtét utáni első két napban láttuk, hogy kissé izgatottak, de amikor összeraktuk őket, csodálatos volt látni, hogyan lettek nyugodtak és csendesek” – mondta doktor Gideon.