Baba

Sikeresen választották szét a sziámi ikerlányokat egy ritka műtét során

A két baba októberben született, mielőtt nemrégiben sikeresen szétválasztották őket egymástól.
2023. Január 30.
Iker babák talpa
Kép: Getty Images

A texasi James Finley és Amanda Arciniega arról számoltak be, hogy sokkolta őket, amikor a terhesség 10. hetében megtudták, hogy sziámi ikreket várnak „A hazafelé vezető úton szomorúan csendben voltunk” – emlékezett vissza Arciniega a today.com-nak.

sziámi ikrek

Kép: Aggie Brooks / Courtesy Cook Children’s Medical Cente/today.com

Az ikerlányok a törzsüknél nőttek össze. “Nincs olyan orvosi könyv, amit ha kinyitsz lépésről lépésre leírja mit kell tenni sziámi ikrek szétválasztásakor. Annyira ritka jelenség”- mondta Dr. Ben Gbulie, a Cook Gyermekkórház plasztikai sebésze.

Nagyon ritka, amikor az egypetéjű ikrek nem válnak szét időben és sziámi ikrek születnek, kb. minden 200 ezer szülésre jut egy összenőtt ikerpár. Nem tudjuk biztosan, hogy mi az oka annak, hogy a magzatok nem válnak szét időben, ahogy azt sem, hogy miért fordul elő a legtöbb eset Indiában és Afrikában. Magyarországon legutóbb 2017-ben született sziámi ikerpár, sajnos két órával a születésük után elhunytak.

 

A texasi Fort Worthben található Cook Gyermekkórház orvos csapata – 6 sebész és 19 egyéb orvos –  a 11 órán tartó műtét során sikeresen szétválasztották a lányokat. Az ikrek a mellcsont alsó részétől a köldökig voltak összenőve, egy májon osztoztak, így nagy kihívást jelentett a szétválasztásuk.

Az orvosok optimisták a lányok felépülésével kapcsolatban, de hosszú út áll még előttük.

A sziámi ikrek szétválasztása ma sem rutin feladat, nagyon komplikált műtétek sorozata vár az így született kisbabára. 2019-ben a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata sikeresen választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket.

Forrás: today.com