Baba

Sziámi ikrek: ritka jelenség

Sziámi ikrek születtek Budapesten. A babák a szívüknél nőttek össze, nem sikerült megmenteni az életüket. A sziámi ikerterhesség ritka, itthon 70 ezer terhességre jut egy. Megelőzni nem lehet. Hogyan alakul ki a sziámi ikerterhesség?
2017. Március 01.

A HáziPatika.com egy korábbi cikke számol be arról, hogy néhány éve Magyarországon eredményesen választottak szét egy erdélyi ikerpárt. A kislányok esetét komoly tudományos és civil érdeklődés kísérte, rengetegen izgultak a műtét sikeréért, a gyermekek egészségéért.

A sziámi ikrek olyan egypetéjű ikrek, amikor a magzatok nem válnak szét. Az egypetéjű ikerterhesség esetében egyetlen petesejt termékenyül meg, osztódni kezd, majd a magzatkezdemény hirtelen kettéválik. Ha ez a szétválás még a hetedik nap előtt megtörténik, akkor két magzatburok lesz és két méhlepény fejlődik. A szétválásnak legkésőbb a 15-18.napig meg kell történnie, ha ez valamilyen oknál fogva nem sikerül, akkor a magzatok később összenőve fognak megszületni.

Az, hogy miért kell ezt szétválni a magzatkezdemény, azt a mai napig nem tudják biztosan. Azt viszont igen, hogy miért nem: egyszerűen későn kezdődött meg a szétválás és már nem volt elég idő a befejeződésre.

Az elnevezés a 19.században, Sziámban (ma Thaiföld) született Csang és Eng ikerpárról kapta a nevét, akik a mellkasuk alsó részén nőttek össze és egyetlen szerven sem osztoztak. Ebben elég ritkának számítanak, mert a legtöbb sziámi ikerpár létfontosságú szerveken osztozik, emiatt többségük életképtelen. Csang-ot és Enget olyannyira nem veszélyeztette a szegycsonti összenövésük, hogy megházasodtak és gyermekik is születtek: egyiküknek 9, másikuknak 11. Sokat veszekedtek leginkább azért mert egyikük nagyon szerette az alkoholt, míg a másik ki nem állhatta.

A rendellenesség az egész világon nagyon ritka, Magyarországon 70 ezer terhességre jut egy ilyen eset. Megelőzni ugyan nem lehet, de szűrni igen: ultrahanggal megállapítható, hogy a magzatok hol vannak összenőve, ezért ma már csakis azokat engedik megszületni, akiknél esély van a későbbi szétválasztásra, tehát nincs például közös agyuk. A műtét ennek ellenére igen nehéz, s rengeteg kockázatot hordoz. Nálunk eddig két olyan pár született, akiket sikeresen operáltak, s azóta is jól vannak.

Hazai sziámi ikrek esetében azt állapították meg, hogy több az ujj- vagy végtag-rendellenesség. Olyan általánosabb fejlődési zavarról lehet szó, amely az összenőtt szerveken kívül egyéb részeket is érint. Az intellektuális képességekről csak feltételezések vannak. Az biztos, hogy Csang és Eng egyáltalán kiválóan sakkoztak, a 18. században élt pozsonyi magyar sziámi ikerlányok pedig kimagasló muzikalitással rendelkeztek.

Az orvostudomány ma már képes arra, hogy méhen belül is műtétet végezzen el, mégsem lehet ez megoldás sziámi ikrek esetében, mert egy ilyen operáció egyelőre nagyon kockázatos: előbb föl kellene nyitni az anyai has- és méhfalat, s csak ezután műthető a magzat. Elképzelhető, hogy idővel ez is szóba jöhet az összenőtt babáknál, de csak akkor, ha előre tudható, hogy az eljárással valóban szét lehet választani őket. Ha viszont elvégezhető lenne az ilyen beavatkozás, akkor a gyerekek testén semmilyen nyom nem árulkodna a szétválasztásról. Az anyaméhen belül műtött magzatok szövetei ugyanis hegképződés nélkül, tökéletesen regenerálódnak.

Kapcsolódó cikkeink:

Sziámi ikrek születtek Budapesten

A terhesség sajátos esetei – Mi van az ikrekkel?

Forrás: HáziPatika.com/babaszoba.hu