A cukormentes babakeksz hozzávalói:
- 150 g zabpehelyliszt
- 225 g teljes kiőrlésű liszt
- 150 g vaj
- fél tk sütőpor
- fél tk szódabikarbóna
- só
- fahéj
- fél tk vanília őrlemény
- 1 tojás
- 150 g sütőtökpüré
- 2 banánból banánpüré
Az összetevőket a fenti sorrendben összekeverjük, összedolgozzuk. Ízlésünk szerint kekszet formázunk a masszából és 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
A fahéj 7-9 hónapos kortól ajánlott, ezért mi is ekkora vagy idősebb babáknak ajánljuk a kekszet.
És, hogy miért jó, ha nincs benne cukor? A gyerekek ugyan evolúciósan szeretik az édes ízeket, de a túl kicsi korban, illetve később a túl sok finomított cukor túlsúlyhoz, fogszuvasodáshoz, hasmenéshez vezethet és az immunrendszert is gyengíti.
A cukor kiváló energiaforrás, de semmilyen fontos, értékes tápanyagot nem ad a szervezetnek. Ezért érdemes kerülni azokat a termékeket, amelyek sok cukrot tartalmaznak, az egészen piciknek, akiknek ez a babakeksz is készülhet, pedig egyáltalán nem szükséges finomított cukorral találkozniuk.
Kapcsolódó cikkeink: