Baba

Debrecen Európával együtt ünnepli a babahordozást

Debreceni édesanyák is csatlakoznak ahhoz az európai kezdeményezéshez, amellyel a babahordozást ünneplik a kontinensen. A rendezvénysorozatot május 7-13 között tartják.
2018. Május 04.
Debrecen Európával együtt ünnepli a babahordozást

A tavalyi nagy sikerű esemény után idén újra megrendezik az Európai Babahordozó Hetet, amelynek a mottója: “A hordozás összeköt”.

A Debreceni Hordozós Klub édesanyái tudják, mennyire mások vagyunk: más a foglalkozásunk, a zenei ízlésünk, az érdeklődési körünk, de valami azonban összeköt minket, a hordozás – ami nélkül könnyen elképzelhető, hogy ezek a nők sosem találkoztak volna, sosem beszélgettek volna, és emiatt sosem köttettek volna erős barátságok. Ők már tudják, hogy a hordozás a kisbabák alapvető szükséglete, amelyet, ha helyesen csinálunk, akkor számos élettani, pszichikai előnyben részesítjük gyermekeinket, amelyek az évek folyamán hasznosulnak majd.

Többek között ezekről is tanulhatnak gyakorló és leendő édesanyák a 2. Európai Babahordozó Hét ingyenes debreceni programjain május 7-13 között. A teljesség igénye nélkül: lesznek különleges előadások, fotókiállítás, klubtalálkozó, közös állatkerti séta is, a debreceni Mamamibolt pedig ingyenes hordozási tanácsadással és kedvezményekkel készül a hétre.

– Kisbabád, amíg a hasadban volt megszokta a melegséget, a ringatózó mozgást, a bőrét érő simogató érzést. Ebből a megszokott, békés környezetből szakad ki, amikor megszületik. Ezt az ismerős érzést úgy adhatod meg neki, ha biztosítod számára a testközelséget. Van egy ősi módszer, amit évezredek óta használnak az édesanyák, és amelyre a mai civilizált társadalomban is egyre inkább igény van. A babahordozás. Ez nemcsak egy praktikus eszköz a mindennapokra, hanem egy élmény is, amellyel Te és babád is gazdagabbak lesztek – vallja Kiss Anikó babahordozási tanácsadó, a Debreceni Hordozós Klub vezetője.

Az események fő helyszíne a Csemeteliget, Debrecen első baba-mama- és gyermekközpontja lesz. A Csemeteliget vezetője, Auksziné Erdélyi Anita – aki egyébként az Év Anyavállalata nevű versenyben az 1 évnél fiatalabb kezdő vállalkozás kategóriában egyedüli debreceniként vesz részt – elmondta, hogy mivel ő maga is hordozta, hordozza gyermekeit, fontosnak tartja, hogy minél több szülő élhesse át azt a közelséget és meghittséget, amit a hordozás adhat. Ezen túl szeretné, ha minél több új hordozós anyuka és család lenne Debrecenben.

Az ünnepi hét első eseményére, a fotókiállítás megnyitójára 2018. május 7-én reggel fél 9-kor kerül sor a Csemeteligetben, amelyre örömmel várják az érdeklődőket!

A rendezvény fő szervezője a Debreceni Hordozós Klub és a Csemeteliget baba-mama- és gyermekközpont, közösségi tér.

A Debreceni Hordozós Klub öntevékeny csoportként alakult 2015-ben, folyamatosan fejlődő közösség, amelynek tagjai aktívan részt vesznek a közösség építésében, programok szervezésében. Minden alkalmunkon lehetőség van számos babahordozó eszközt kipróbálni, amelyet a csoport tagjai bocsátanak egymás rendelkezésére. Évente pár alkalommal meghívott vendégként fogadunk hazai hordozóeszköz gyártót vagy forgalmazót, hogy a tagok a hazai hordozókkal is megismerkedhessenek, ne csak a külföldiekkel.

A babahordozás mellett vendégelőadókat hallgattunk meg gyógytorna, mosható pelenkázás, környezettudatos életmód, szoptatás stb. témakörében.

A találkozók célja nemcsak a közösség építése kisgyermekes anyukák, családok részére, hanem a korszerű, és személyes tanácsadás, tapasztalatcsere babahordozás és más kapcsolódó témák körében.

A rendezvény másik fő szervezője a Csemeteliget, amely 2017 októberében nyitotta meg a kapuit. A Nagyerdő szívében, a Nagyerdei körút 16. szám alatt lévő baba-mama- és gyermekközpontú közösségi térben számos olyan védjegyes foglalkozásokon vehetnek részt a szülők és gyermekeik, amikre egész Hajdú-Bihar megyében máshol nincs lehetőség. Klubtalálkozók, fejlesztő foglalkozások, nyári táborok és családi programok teszik színessé a kisgyermekes szülők mindennapjait úgy, hogy közben igazi közösség kovácsolódik Debrecenben.

Forrás: Csemeteliget