Baba

Egy kismama mindenképp lúzer

Semmiképp se hozhatnak jó döntést a kisgyerekes nők, hiszen ha úgy döntenek, hogy egy ideig otthon maradnak a babával, szakmailag megbízhatatlannak és lustának veszi őket környezetük.
2017. Június 13.

Ha azonban inkább hamar visszatérnek a munkahelyükre, egyértelműen rossz anyák a közvélekedés szerint.

„Egy nő csak veszíthet, ha gyereket vállal, nincs jó döntés: bármit is csinál, elítélik érte” – fogalmazza meg a lényeget Dr. Thekla Morgenroth, a kutatást végző brit Exeter University munkatársa. Ha a nők megítéléséről van szó, mindenképp árt az anyaság: az otthon maradók és a munkába állók esetében egyaránt. (Az Egyesült Királyságban kisgyermekkel fél évig lehet otthon maradni, amely további fél évvel meghosszabbítható, anyagi támogatást legfeljebb 39 héten keresztül kapnak. Az Egyesült Államokban államonként eltérő a szabályozás, de a szülési szabadság általában még rövidebb, mint a briteknél.)

A kutatás során 137 nőt és 157 férfit kérdeztek meg: mindegyikük alkalmazásban állt, és az Egyesült államok és Egyesült Királyság területén élt. Az önkénteseket két csoportra osztották, és képzeletbeli nőkről osztottak meg velük adatokat. Ezek egyedül abban különböztek, hogy a nők dolgoztak-e, vagy otthon maradtak a gyerekkel. Egy harmadik kontroll-csoport semmilyen infót nem kapott arról, hogy a nő alkalmazásban áll-e vagy otthon maradt. A végeredmény: egyformán negatív megítélés alá estek az otthon maradó és a munkába visszatérő nők.

„Fontos volna, hogy még több olyan intézkedés lépjen életbe, amely az anyák munkahelyi és otthoni életének összehangolását segíti, de közben azt is értenünk kell, hogy hiába születnek új törvények, ha a munkáltatók, az intézmények és a szolgáltatók mindenképpen negatívan ítélik meg az anyákat, bármit is tesznek” – teszi hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikkeink:

Támogattam, hogy visszamenjen dolgozni

Anyaság és karrier? Menni fog!

“Az én anyukám semmit sem csinál”

Forrás: Medipress