A Massachusetts General Hospital kutatói kimutatták, hogy az aszpartám bomlásterméke – a fenilalanin – gátolja az intestinalis alkalikus foszfatázt (IAP), azt az enzimet, mely megakadályozza a metabolikus szindróma ( 2. típusú cukorbetegség, szív-érrendszeri betegség) kialakulását.
Ez az édesítőszer akadályozza a fogyást
Egérmodellen kimutatták, hogy azonos étrenden tartott egerek közül, azok, melyek ivóvizükben aszpartámot kaptak a tiszta víz helyett, több súlyt szedtek fel és produkálták a metabolikus szindróma egyes tüneteit.
A kutatók 4 csoportra osztották az egereket, majd 18 héten át követték őket. Az első két csoport normál étrenden volt, az egyik az étkezések mellé tiszta vizet, a másik pedig aszpartámmal édesített vizet ivott. A másik két csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, szintén tiszta, illetve aszpartámmal édesített vizet kaptak.
A kísérlet végén a normál étrenden tartott egyedek két csoportja között minimális súlybeli különbség volt, míg a magas zsírtartalmú ételeket kapó egerek közül az aszpartámos csoport jóval nehezebbnek bizonyult, mint a sima vizet fogyasztók.
Az aszpartámot fogyasztó egereknél, étrendtől függetlenül, magasabb vércukorszintet mértek, mely glükóz-intoleranciát jelez. Szintén magasabb gyulladásos fehérje – TNF-alpha – szintet mértek a mesterséges édesítőszert kapott egerek vérében, mely a metabolikus szindrómához kapcsolódó szisztémás gyulladásra utal.
Eredményeiket az Applied Physiology, Nutrition and Metabolism folyóiratban publikálták.
Ez is érdekelhet:
- Egészségesek a mesterséges édesítőszerek, vagy csak tovább hízunk tőlük?
- Segítség, üldöznek a sütemények!
- Vigyázz a “mentes” élelmiszerekkel!
Forrás: Medipress