Baba

Ez jár neked, ha terhesség alatt dolgozol

Még nem látszik, de ott a pici kincs a méhedben? Ne húzd az időt, jelentsd be a főnöködnek, ha kimerítő vagy veszélyes munkát végzel. A munkajogi törvény vigyáz rátok!
2011. December 07.

Ahogy megjelent a két csík a teszten, védett vagy! Egészen a baba egyéves koráig különleges bánásmódban kell részesíteni az anyát (sőt, a gyerekét egyedül nevelő apát is!). Egyes esetekben teljesen fel kell menteni a munka alól, máskor az állapotának megfelelő körülményeket biztosítani.

Nem dolgozhatsz bányában!

Oké, sejtettem, hogy nem vagy bányász! Ez csak egy a sok korlátozás közül. Ám annak nagy esélye van, hogy nagyobb terheket emel vagy tologat valaki a munkahelyén. Maximum öt kilót emelhetsz, és nyolc kilót húzhatsz-vonhatsz, ennél többet csak különleges esetben.

Ha állómunkát végzel, kötelesek ülőhelyet biztosítani számodra, hogy néha pihenhess. A 20. héttől maximum napi négy órát tölthetsz állva. Ha a munkád állandó üléssel jár, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy időnként felállj, megmozgasd magad. Ha hajolgatnod, nyújtózkodnod kell, ezt sem vagy köteles vállalni.Hideg, zajos, poros, sugárzással vagy gázokkal, gőzzel való érintkezéssel járó munkavégzés alól felmenésedet kérheted, ugyanígy, ha a munkád veszéllyel jár, például létrára kell másznod, vagy taxin, targoncán dolgozol.

Dohányfüstös munkahelyen nem kötelezhetnek munkavégzésre. És akkor sem, ha fokozott pszichikai igénybevételnek vagy kitéve. Bár ilyenkor nem szerencsés, ha arra hivatkozol, hogy halálra idegesít a főnököd…

Kevesebb meló, némi szunyókálás

Nem hajthatják ki a lelked, a teljesítményalapú bérezés tilos a 20. héttől! Éjszakai melót sem sózhatnak rád, este 8 és reggel 6 között nem dolgozhatsz. Meghatározott feltételek mellett a közlekedésben, a kulturális területen, az egészségügyben és a több műszakban dolgozók végezhetnek munkát este 11-ig. Vasárnap és ünnepnap csak bizonyos speciális munkahelyeken lehet terhes nőt foglalkoztatni.

A napi munkaidő nem haladhatja meg a 9 órát, a heti munkaidő pedig a 40 órát. Munkaidőn felüli, illetve ügyeleti munkát sem bízhatnak rád. A terhes és szoptató anyák számára a munkáltatónak biztosítania kell, hogy az anya lefekhessen pihenni. Erre az időszakra is teljes bér jár!

Ha orvoshoz kell menned

A terhességgel összefüggő orvosi vizsgálatokra mindenképpen el kell engednie a munkaadódnak. Ha pedig úgy gondolod, hogy az adott körülmények között nem folytathatod a munkát, a munkavégzés alóli felmentésre vonatkozó igazolást kell kérned a kezelést végző orvosi intézménytől a vonatkozó orvosi leletek alapján.

Ha segítségre van szükséged, fordulj a Jól-lét Alapítvány munkatársaihoz.

Ezek is érdekelhetnek:

  • Terhesség: változhat-e a munkavégzés helye?
  • Dolgozó kismamák
  • Hagyjatok, terhes vagyok!
  • Munka baba mellett: hány óra lehet a részmunkaidő?
  • !

    Forrás: Kismama magazin