Baba

Ezek a koszmó első tünetei

Nagyon sok kisbaba koszmós. Nem betegség, de érdemes komolyan venni és kezelni, amint megjelennek az első tünetek.
2024. Május 13.
baba feje
Kép: Getty Images

Néhány hónapos babáknál gyakran jelentkezik a koszmó, ez a zsíros, sárgásbarnás lerakódás a fejbőrön, többnyire a fejtetőn, a kutacs környékén. A koszmó nemcsak gyakori, hanem ártalmatlan is, hátterében a faggyúmirigyek túlműködése áll és nincs összefüggésben a higiéniával. A koszmót összefüggésbe hozzák az atópiás alkattal is: azok a babák, akiknél koszmó alakul ki a fejbőrön, gyakran ekcémás panaszokkal is küzdenek.

A koszmó első tünetei

Jelentkezhet elszórva a fejtetőn, de nagy, egybefüggő területen is. Felbukkanhat más testrészeken is, például a fülön, a szemöldök tájékán vagy a szemhéjon.

A koszmó kezelése

Érdemes beszerezni kifejezetten koszmó elleni sampont, mert ezek szabályozzák a faggyútermelődést és egy védőréteget is képeznek a baba fejbőrén. Már kialakult betegségnél heti 3-4 alkalommal szükséges a baba haját megmosni vele. Ezen kívül hidegen sajtolt növényi olajat is bevethetünk.

A kezeléshez szükséges még egy vékony kendő vagy cérnasapka, az elhalt hámréteg eltávolításához puha kefe, vagy gézdarab.

Miután az olajjal bekented a baba fejbőrét, érdemes kicsit rajtahagyni és cérnasapkát ráhúzni. Ez fellazítja a koszmót, amelyet óvatosan, körkörös mozdulatokkal tudunk eltávolítani. Sampon esetében kövessük a használati útmutatót. Ha hosszú ideig koszmós a baba feje és nem akar elmúlni, akkor mindenképp érdemes megmutatni orvosnak.