Baba

Ezek a leggyakoribb vezetéknevek itthon

Mely vezetékneveket viselik a legtöbben itthon? Mutatjuk a leggyakoribb családneveket.
2024. Május 16.
(Kép forrása: Getty Images)

Ahogy a leggyakrabban viselt és a legtöbb új névadású utónévről, úgy a leggyakoribb vezetéknevekről is rendszeresen készül statisztika, amit a Belügyminisztérium tesz közzé minden évben.

Magyarországra a 14. században jutott el a családnevek használata, és a 15. század végére lett általánosnak mondható. A leggyakoribb vezetékneveink között például sok olyat találunk, amelyek valamilyen foglalkozási névből alakultak ki.

Melyeket viselik a legtöbben itthon? A 2023-mas statisztika alapján ez a tíz leggyakoribb vezetéknév:

10 fotó megtekintése

 

A leggyakoribb száz családnevet itt tudod böngészni, a legutóbbi családnév statisztikában.

 

Ha arra is kíváncsi vagy, hogy más országokban melyek a leggyakoribb családnevek, erről nemrégiben itt írtunk: 2019-es adatok alapján készült egy térkép arról, hogy a világ mely országaiban mely vezetéknevet viselik a legtöbben.

 

Éppen névválasztás előtt álltok a születendő gyermeketeknek? A névadási tippjeink, jó tanácsaink között is írtunk arról, hogy érdemes ilyenkor a vezetéknévvel együtt gondolkodni, figyelembe venni például a nevek hosszát, a mássalhangzóra/magánhangzóra végződést, akár a teljes név dallamosságát – ezek is megkönnyíthetik a döntést, ha több nevetek is van, amik közül nehéz választani.