Baba

Ezek az újdonsült anyukák legnagyobb dilemmái

Megszületett a baba, és a szülőkben egyik kérdés merül fel a másik után: legyen csend vagy szólhat a zene? Egyedül hagyhatom, amíg lezuhanyozok? Mikor fogadhatunk látogatókat?
2018. December 02.
Teljes csend kell, míg alszik a kisbaba?

Nézhetek tévét szoptatás közben?

Nem kell tartanunk attól, hogy a maratoni szoptatások alatti tévézés, filmnézés vagy telefonnyomkodás megzavarja az újszülöttet! Természetesen, egy idősebb baba figyelmét ez elterelheti, de nála már általában nem kell túl hosszú szoptatásokra számítani. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy az éjszakai szoptatások idején se túl hangos zajok, se éles fények ne zavarják a félig alvó babát.

Legyen teljes csend a lakásban, amíg alszik?

Sokan úgy vélik, a kisbaba pihenését semminek nem szabad megzavarnia, ezért a teljes csöndet részesítik előnyben, mások szerint viszont egyáltalán nem baj, ha van egy kis “alapzaj”, mert így a későbbiekben is könnyebben alszik majd a baba. Valójában nincs szükség tökéletes csöndre (ez sok otthonban, ha nagyobb testvér is van, nem is megvalósítható), sőt jó néhány kisbaba jobban alszik ún. fehér zaj mellett. Érdemes azonban már az első időszaktól “segíteni” a babának abban, hogy megtanulja a nappal és az éjszaka közötti különbségeket, vagy olyan rutint kialakítani, ami segíthet neki abban, hogy alvásidőben könnyebben ellazuljon. Ennek része lehet például az, hogy csendesebb, sötétebb, nyugodtabb környezetet alakítunk ki neki.

Szóljon a zene a kisbaba mellett?

Azt jól tudjuk, hogy a zene nagyszerű hatással van a kicsik fejlődésére, így a dallamos muzsika biztosan nem zavaró a számára (úgyis valószínű, hogy a kedvenceidet már a pocakodban megismerte). Azt azonban ne várjuk el az újszülöttől, hogy azonnal lelkes zenerajongó válik belőle – erre még egy kicsit várni kell!

Egyedül hagyhatom, amíg lezuhanyozok?

Ha a kisbaba biztonságos helyen van, semmi akadálya annak, hogy egyedül hagyd arra az időre, amíg gyorsan lezuhanyozol. Érdemes azonban megvárni, míg alszik, és nyitva hagyni a fürdőszoba ajtaját, magunkkal vinni a bébifigyelőt, hogy azonnal meghalljuk, ha felsír. Babahordozóban vagy pihenőszékben magunkkal is vihetjük a fürdőbe – sok kisbaba kifejezetten szórakoztatónak és érdekesnek tartja például az előltöltős mosógépet.

Mikor fogadhatunk látogatókat?

Természetes, hogy mindenki szeretné megismerni az új jövevényt, de az első hetek bizony látogatók nélkül is elég döcögősek lehetnek, jobb, ha ilyenkor az anyuka inkább csak az újszülöttre és saját magára koncentrál, nem pedig arra, hogy vendégül lássa a rokonságot! Ha azonban a látogatók segíteni is tudnak (pl. “komatálat” hoznak, elmosogatnak, összepakolnak vagy megsétáltatják a kutyát), és teljesen egészségesek, nincs akadálya annak, hogy a már néhány napos babát is meglátogassák. A döntő szó azonban mindig az anyukáé!

(Forrás: babycenter.com)

Ez is érdekelhet: