Baba

Felejtsd el, hogy a sport a gyerektől veszi el az időt

A testmozgás minden ember számára fontos, ám szülőként hajlamosak vagyunk háttérbe szorítani, sőt akár teljesen le is mondani róla, hogy "ne a gyerekektől vegyük el az időt". Ez pedig nagy hiba!
2020. Május 08.
Felejtsd el, hogy a sport a gyerektől veszi el az időt (fotó: Getty Images)

A mozgás növeli a stressztűrőképességet, segít elkerülni a szülői kiégést, fittebbé tesz, növeli az agy teljesítményét, közel 9 évvel tovább él, aki heti 2,5 órát intenzíven mozog, és plusz 10 százalék mozgás 25 százalékkal csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukorbetegség és a krónikus légúti megbetegedések okozta korai halálozás kockázatát.

Ennek ellenére sok édesanya mégis csak úgy tekint a mozgásra mint “énidőre”, kikapcsolódási formára. Így a mozgás bekerül az önző, luxus tevékenység kalapba, és könnyen lecsusszan a napi teendők listájáról. Hisz sokszor mindent és mindenkit önmagunk elé sorolunk, és ennek legtöbbször a saját magunkra fordított idő látja kárát.

Felejtsd el, hogy a sport a gyerektől veszi el az időt

Bizonyára veled is volt már olyan, hogy a főzőcske, háztartásvezetés, munka, közös játék, fürdetés, altatás után már nem volt energiád elmenni futni, vagy letornázni az aznapra tervezett adagod. Sőt minden bizonnyal olyan is előfordult, hogy lelkiismeret-furdalásod volt, hogy inkább futni mentél, ahelyett, hogy a gyerekekkel töltötted volna azt a másfél órát is. Az önmarcangolást felejtsd el, több okból is!

A jó példa ragadós

A szülők sporthoz, mozgáshoz való viszonyulása mintaként szolgál a gyerek számára. Ha tehát szeretnéd, hogy csemetéd mozogjon és egészségtudatosan éljen felnőttként, akkor a saját szokásaid és életmódod megreformálásával kell kezdened a jó irányba terelgetést. Amennyiben a gyerek úgy nő fel, hogy azt látja, a szülei listáján a mozgás mindig az utolsó helyen kullog, vagy egyáltalán nem szerepel, később ő is kevésbé aktív életet fog élni.

Ne sajnáld magadtól az időt a testmozgásra, ugyanis nem csak az egészségedre, de hangulatodra és az energiaszintedre is remek hatással van! Ahogy a mondás is tartja: “Üres kancsóból nem lehet tölteni.” Vagyis ha te nem vagy jól, a gyereket sem tudod a megfelelő mértékben támogatni. S végül utoljára, de nem utolsó sorban gondolj arra is, hogy mozogni nem csak egyedül lehet, a sport nem elvon a családodtól. Sőt! Sportolhattok együtt is!

Vond be a kicsit is!

A könnyed mozgás (séta, torna, jóga) már a szülést követő hatodik héttől – amennyiben az orvos is jóváhagyja – fokozatosan visszaépíthető anya életébe. És ennek a babák, totyogók is részesei lehetnek, természetesen életkoruknak megfelelő formában.

Az otthoni torna már csak azért is jó választás, mert az egészen apró csöppségek is bevonhatók. Például öledben tartva végezhetsz vele guggolást, vagy használhatod őt “súlynak” a kargyakorlatok során. Közben tarthatsz szemkontaktust a kicsivel, beszélhetsz hozzá. Ha nem ölben fogod, mert elfáradt a kezed, akkor lehet a hátadon, hordozóban is a torna közben a kicsi. Így a testkontaktus is megvan, a kötődést is segíted.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonA napjaink most is így néznek ki, csak mindketten híztunk 2-3 kilót???‍♀? #tb #2hónappalezelőtt

Kovács Ramóna (@kovirami_fit) által megosztott bejegyzés, Márc 31., 2020, időpont: 10:08 (PDT időzóna szerint)

A járni tudó, stabilabb kicsi a jó példát követve egyre gyakrabban be is kapcsolódhat a tornába, egyéb mozgásformába. Minél nagyobb, annál tovább és ügyesebben képes utánozni anyát. A figyelem képessége évről évre nő a gyerekeknél. Egy 1-2 évestől csak pár perc figyelmet várhatsz el, míg egy hároméves már valószínűleg 3-8 percig is képes koncentrálni a tornára, ha izgalmassá teszed a számára. Ezekből a közös tornákból vicces, cuki mozgássorok kerekedhetnek.

Hogy edz egy babás influencer?

Az örökmozgó youtuber, Kovács Ramóna – aki a Pampers Pants bugyipelenkák márkanagykövete – életének mindig is fontos része volt a sport. Korábban a versenyszerűen űzött aerobic, majd a személyi edzősködés töltötte ki napjait, de a sportot kisfia születése után sem szorította háttérbe. Sőt igyekszik valamilyen formában mindig bevonni a kicsit is a testmozgásba.

“Olivér háromhetes kora óta mozgunk minden nap. Kezdetben babakocsival sétáltunk, néha hordozóval a mellkasomon, aztán később kipróbáltam a babakocsival futást. Most tervezünk futóbabakocsit venni, hiszen Olivér már sportülést használ, így még nagyobb távokat tudunk majd megtenni együtt. Amellett, hogy én imádom, hogy velem van, ő hatalmasakat alszik a mozgó babakocsiban. Egy hónapja kezdtünk el hordozót használni a hátamon, és már bánom, hogy nem próbáltuk ki előbb. Azóta a legjobb közös családi program, hogy együtt túrázunk az erdőben. Olivér mindig egy nagy alvással kezdi a kirándulást, majd a hátamon fedezi fel a világot” – meséli Rami, akinek edzős videóiban és egészséges életmóddal foglalkozó vlogjaiban gyakran láthatjuk tüneményes kisfiát is.

Sokat elárul, hogy hogy játszik a gyerek

A 2-3 éves korosztálynál már egyértelműen megfigyelhető a konkrét mozgásformák iránti érdeklődés. Vannak gyerekek, akik futkározni szeretnek a legjobban, vannak, akik a labdajátékokat kedvelik, vannak félelmet nem ismerő mászóbajnokok, és persze ott vannak az energikus ugrándozók is, akiket nem lehet kirobbantani a trambulinból. Figyeld pici korától a gyereket, mert ez sokat segít a kicsi preferenciájának megfelelő közös családi mozgásforma megtalálásában illetve nagyobb korban jó kiinduló pont lehet a sportágválasztásnál.

Szülőként tehát “csupán” annyi a dolgod, hogy jó példát mutass, és amikor csak lehet, életkorának és érdeklődésének figyelembe vételével vond be, motiváld az apróságot. A kicsi lássa, hogy a sport, a testmozgás mindennapjaid fontos, nem halogatható része. Mozogjatok együtt, az “edzés” váljon családi programmá, közös, értékes időtöltéssé.

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK