Baba

Szerepjátékkal könnyebb a torna

Szeretnéd átmozgatni gyermekedet? Vesd be a kreativitásodat, változtasd a mozdulatsorokat játékos kalanddá és garantált, hogy a porontyok örömmel tornáznak majd veled!
2020. Július 06.
Torna és szerepjáték (fotó: Getty Images)

Nagyon gyakran előfordul, hogy a gyerekek – még az örökmozgók is – ellenállnak, amikor irányított mozgásról van szó, és igyekszenek mindent megtenni, hogy kibújhassanak a torna alól. Bizonyára nálatok is volt már rá példa, hogy a kicsiket szinte csak vontatókötéllel tudtad rávenni a közös mozgásra. Sokszor hangulatfüggő, sokszor az adott helyzet az oka (a kicsi zavarba jön az újfajta aktivitástól, zenétől, anya szokatlan mozdulataitól), vagy pedig egyszerűen csak van valami, ami az apróság számára épp sokkal érdekesebb.

Az elmúlt időszakban gyakran előfordult, hogy nem jutottunk ki a szabadba, a gyerekek nem tudták rendesen “kimozogni” magukat és ilyenkor nyilván sokkal nagyobb volt a káosz, a testvérek közti feszültség és még sorolhatnám. Több alkalommal volt, hogy az ilyen esős, bent senyvedős délutánokon előhozakodtam azzal, hogy tornázzunk, mozogjunk együtt 2 illetve 4 éves kisfiaimmal. Ám a kezdeményezésem nem mindig talált pozitív fogadtatásra, és végül sokszor csak egyedül végeztem kitartóan a mozdulatsorokat, míg az egyik körbe-körbe szaladgált (legalább mozgott) a másik pedig füle botját sem mozdítva legózott tovább.

Kétségbeesésemben egyik nap úgy döntöttem, kicsit felturbózom a közös tornát, és nagy csinnadrattával bejelentettem, hogy aznap robottorna várható (nálunk a robotok és a dinoszauruszok képezik a fiúk fő érdeklődési köreit) és láss csodát, mind a kettő legalább negyed órán keresztül nyomta velem. Robotosan sétáltak, robotantennát igazítottak, zsugorodó robotot játszottak és még sorolhatnám. Innentől aztán nem volt megállás: ahogy ráéreztem és egyre kreatívabb ötletekkel álltam elő, úgy lett egyre népszerűbb ez a fajta közös időtöltés a srácok körében. Most már az is előfordul, hogy nagyobbik gyermekem is lelkesen beszáll menet közben a történetek alakításába, miközben épp fél lábon ugrál vagy karkörzéseket végez.

Hogyan teheted még szórakoztatóbbá a közös tornát?

A titok nyitja az, hogy játékként kell felfognod a tornáztatást, tornázást. Én az elején itt rontottam el. A két kis lurkómat katonásan próbáltam rábírni az általam kinyomozott és begyakorolt fejlesztő gyakorlatok végrehajtására. Ez akkor jó ötletnek tűnt, én is így veszek részt a különféle csoportos edzéseken, mi vesztenivalóm lehet. Amikor a harmadik meghiúsult alkalom után ráébredtem, hogy bűnrossz a megközelítésem, változtattam a stílusomon, és láss csodát, egyből ott nyomták velem a tornát a fiaim is.

A mondókák és különböző gyerekdalok sokat segíthetnek, de ha egy kicsit elengeded a fantáziádat, neked sem fog nehezedre esni kitalálni olyan rövid, tematikus történeteket, amikhez aztán már szó szerint gyerekjáték különböző mozdulatokat társítani.

Játszd el a mondókákat!

A mondókás, dalos átmozgatást már a legkisebbek is nagyon élvezik. Válassz olyan szövegeket, amiket el lehet játszani, akár még a legkisebbekkel is. Ilyenek például a “Lassan jár a csigabiga”, melynél viheted a hátadon a picit, vagy kúszhattok a földön, mint egy csiga, ha az már megy a picinek. Mindenki ismeri a “Hóc-hóc katonát”, ahol a térdeden lovagoltatod az ülni már tudó gyermekedet. És a kicsik kifejezetten szeretik például a “Pista bácsi fűrészel” mondókát és játékot:

“Pista bácsi fűrészel, (Ülj nyújtott lábbal, gyermeked a hátán feküdjön a lábadon, feje a lábfejed felé, kis talpait megfogva finoman hajlítsd be, majd engedd vissza lábacskáit a ritmusnak megfelelően.)

Dolgozik a fűrésszel.

Húzza-vonja, húzza-vonja, (Itt átfogsz a kezére –  ezt csak már fejüket stabilan tartani tudó babákkal szabad végezni – és finoman felhúzod ülésbe, majd visszaengeded a kicsit)

Az apró fát darabolja, (Óvatosan favágást imitálva végig ütögetjük a lábszárakat)

Az aprófát darabolja.” (Megcsikizzük a kicsit)

De ebben a videóban is rengeteg hasznos ötletet, dalt, mondókát leshetsz el, amik remekül alkalmazhatóak a kicsik – nem csak korababák – fejlesztésére.

A mondókák ráadásul – amellett, hogy szuperül fenntartják a kicsik figyelmét, és segítenek őket bevonni a tornába – fejlesztik a gyerekek beszédkészségét is. A zenére, dalokra végzett mozgás pedig a zenei hallásukra, ritmusérzékükre is szuper hatással van.

Legyen személyre szabott az “előadás”

Azoknak az apróságoknak, akik már tudnak járni, még több fajta szerepjátékot kitalálhatunk és összeköthetünk fejlesztő mozgással. Minden gyermeknek megvan a saját kis érdeklődési köre, legyenek azok állatok, kisautók, tündérek, unikornisok stb. – nekünk egy kis kreativitással csak rá kell építenünk a témát és a mozdulatsorokat.

Az ovisoknál ráadásul már megjelennek a kedvenc mesekarakterek, játékfigurák, ezeket is bevonhatjuk a játékos tornafoglalkozásainkba.

Elbűvölhetjük kislányunkat például ehhez hasonló jégvarázsos tornagyakorlatokkal:

Meglephetjük kisfiúnkat egy hasonlóan kreatív Tini nindzsa teknősös edzéssel:

Nálunk a kicsik ennek a szuper képzeletbeli strandlátogatásnak is elképesztően örültek. (Érdemes rákeresni a youtuber másik gyermektornás videójára is, ahol egy szafarira látogathatunk el a torna alatt):

Kell egy kis gyakorlás – nekem is időbe telt mire hiteles robot, dinoszaurusz, vagy ninjago figura lettem, – de ha egyszer rátalálsz a benned szunnyadó előadóművészre/tornatanárra, onnantól új dimenziók nyílnak meg a gyerekekkel töltött értékes idő területén.

További tippek:

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK