Baba

Torna a babával – Kovács Rami tanácsai

Az energiabomba Kovács Ramóna, sokunk youtube-os "személyi edzője", tavaly édesanya lett. Kisfiának érkezésével új dimenziók nyíltak meg számára a testmozgás terén, hiszen most már közösen is edzhetnek.
2020. Május 25.
Torna a babával - Kovács Rami tanácsai 

Az örökmozgó anyukát megkértük, hogy adjon néhány tippet számunkra a baba-mama tornák kapcsán.

Ramóna – aki mozgékony kisfiával együtt, most már a Pampers Pants bugyipelenkák márkanagykövete is – szinte egy pillanatra sem tűnt el a youtube világából, annak ellenére, hogy immár több mint 8 hónapja boldog, ám saját bevallása szerint néha igencsak fáradt édesanya.

Ő talán a legjobb példa arra, hogy egy bébi érkezése sosem lehet kifogás arra, hogy a testmozgást háttérbe szorítsuk, vagy akár teljesen fel is adjuk. (Leszámítva persze, amennyiben valamilyen egészségügyi okból kifolyólag nem engedélyezett egy anyuka sporthoz való visszatérése).

Kisfia, Olivér boldogan asszisztál a youtuber edzős videóihoz, insta-bejelentkezéseink készültekor, de Ramóna rögzített már szuper baba-mama tornás összeállítást is, amit – amennyiben gyermeketek már stabilan tudja tartani a fejecskéjét – most ti is kipróbálhattok.

Ramóna korábban is dolgozott már gyerekekkel, akkor főleg az óvodás korosztállyal. Egy kisbabával együtt tornázni azonban sokkal több felkészülést igényel az anyuka részéről. Nagyon sok mindenre kell odafigyelni.

“Fontos, hogy csak akkor mozogjunk a kezünkben tartva az édes kis súlyunkat, ha babánk hason fekve már kitartóan tudja tartani a fejét, ha ölben a hátát támasztva már tud ülni, van egy stabil törzskontrollja és legalább 4 hónapos. Kiemelt jelentősége van annak is, hogy megfelelően tartsuk a kezünkben. A baba vállai legyenek alátámasztva úgy, hogy ne lógjanak az ízületek. Pontosan emiatt ilyenkor még egészen nehéz velük edzeni, mert nem könnyű olyan gyakorlatokat találni, ahol megfelelően tudjuk tartani őket. Baba- mama torna videómban azonban összegyűjtöttem számotokra jó néhányat” – emeli ki Ramóna a közös edzés kényes pontjait.

“Később, amikor a csöppségek már ülni, netán már állni is tudnak, már sokkal könnyebb a dolgunk a fogást illetően, ám számunkra közben mégis egyre nehezebb lesz az edzés, hiszen babánk súlya folyamatosan gyarapodik. Én nagyon élvezem a közös mozgást Olival és szerencsére ő is jókat mókázik velem edzés közben. Alig várom, hogy már tudjon állni, járni, mert akkor jöhetnek majd az utánzó mozgások, mondókával, énekkel, tánccal. Akkor már az lesz a cél, hogy játékos legyen a közös mozgás. Ahogy nőnek a gyerekek, úgy lesz egyre nagyobb szerepe annak, hogy mi mit, hogyan csinálunk, hiszen ők elsősorban utánzás útján tanulnak” – hangsúlyozza a youtuber anyuka.

A közös edzésben persze nem csak a megfelelő tartás, és a gyakorlatok helyes megválasztása okozhat nehézséget. Az egészen pici gyerekeknél, még nehéz akár egy átlagos hosszúságú edzés idejére is folyamatosan fenntartani a figyelmet. Ha a kicsik nyűgösködni kezdenek és már nem élvezik a közös mozgást, nem érdemes erőltetnünk a dolgot. Mi próbáljuk meg folytatni az edzést, és közben valahogy a kicsit is szórakoztatni. Nehéznek hangzik, de nem lehetetlen.

“Ha Olivér elfárad, vagy megunja az edzést akkor is körülöttem sertepertél és az köti le, ahogy mozgok. Persze sokszor van, hogy oda akar jönni, újra rám akar mászni. Ilyenkor előveszem a bohóc énem, és a gyakorlat végzése közben, “kukucsolok”, tapsolok, mondókázok, tátogok, amiket ő nagyon imád, jókat nevetünk közben és ezzel nyerek egy kis időt. Így persze sokkal fárasztóbb az edzés, de legalább jobban fejlődik az állóképességem is. Ha ezt is megunja, akkor felveszem, pár gyakorlatot csinálok vele, aztán megint leteszem és a kedvenc játékát elé teszem. Ezzel megint szerzek pár extra percet és így tovább, egészen az edzés végéig” – osztja meg tanácsait Rami.

Ramóna és férje a Ninja Warrior című showból ismert Nagy Dániel életének lételeme a sport, a mozgás, így nem csoda, hogy a kis Olivért is igyekeznek minél jobban bevonni a különböző aktivitásaikba.

“A rendszeres mozgás nem csak a testi fejlődés elengedhetetlen feltétele, de a szellemi fejlődést is nagyban segíti, így mi biztosan azon leszünk, hogy minél többet mozogjunk közösen. Egy kisgyerek még mindent a testén keresztül ismer meg. Ha rendszeresen és változatosan mozog, akkor jobbak lesznek a tanulási képességei, jobban tud majd koncentrálni. Habár Olivér egyelőre inkább velem szokott edzeni, azért van, hogy a párom is beszáll, de abból általában hatalmas mókázás kerekedik, mintsem valódi edzés. Ha kicsit nagyobb lesz, akkor mi majd a természetes mozgásformákat fogjuk vele csinálni. Danival közösen felmásznak majd mindenre, velem nagyokat fog sétálni. Emellett szeretnénk, ha már korán úszni tanulna és már alig várjuk, hogy lábbal hajtós kismotorozzon” – összegzi gondolatait a fitt édesanya.

További tipp:

Regisztrálj Együtt jó elnevezésű programunkba és nyerj Pampers pelenkacsomagot!
Mozogni öröm! Inspirálódj családaktivizáló tippjeinkből, s ha nyerni is szeretnél, regisztrálj Együtt jó nevű programunkba! A heti tevékenységet naplózó játékosok között heti nyereményt, a program végén pedig fődíjat sorsolunk ki!

Gyermekkorhatár: 0-3 év

Heti nyeremény: 10 ezer Ft értékű

Pampers pelenka

Fődíj: 100 ezer Ft értékű Pampers pelenka

Időtartam: 2020. május 18-tól július 12-ig – 8 hét (csatlakozni bármikor lehet)

Játékszabályzat

CSATLAKOZOK

Torna a babával - Kovács Rami tanácsai