Baba

Nem anyakönyvezték a babát a választott névvel, ezért most nem hívják sehogy

A szülők hallani sem akarnak arról, hogy másik nevet válasszanak a kisfiuknak.
2023. Április 25.
Újszülött kisfiú

Egy fiatal francia szülőpár nem mindennapi nevet választott a kisbabájának, épp ezért nem is engedték azzal anyakönyvezni. Ezen annyira felbőszültek, hogy az ügyet jogi útra terelték, és amíg nem kerül pont a végére, addig név nélkül marad a gyerekük.

A szülők nem értik az elutasítás okát

Kristina Desgres és Rodrigo Velasquez a görög mitológiából jól ismert istenség, Hádész nevét szerették volna adni a tavaly szeptemberben született fiuknak, de nem jártak sikerrel. Mivel Hádész az alvilág istene és a holtak ura, a hivatalban jobbnak látták, ha nem bólintanak rá a szülők névválasztására, így születési anyakönyvi kivonatot sem adtak a gyereknek.

Mint Kristina és Rodrigo elmondták, a kis Hádész igazán édes baba, és amikor az embereknek elmondják, milyen nevet szeretnének adni neki, soha, senki nem rökönyödik meg: „Hádész neve hallatán senkinek sem a pokol jut az eszébe! A szülészeten sem rosszallotta senki a névválasztásunkat, sőt kifejezetten tetszett mindenkinek. Azért szeretnénk, hogy hivatalosan is Hádész lehessen a kisfiunk neve, mert szerintünk nagyon jól passzol a vezetéknevéhez.” 

Babaváró pár

Nem ő lenne az egyetlen Hádész

Franciaországban, akárcsak itthon, nem adhatnak a szülők hasraütésszerűen nevet a gyermeküknek, csakis a bejegyzett utónevek listájából választhatnak. Ha a hivatalban dolgozók úgy vélik, hogy a kiszemelt utónév rossz fényt vethet a gyermekre vagy a későbbiekben kellemetlenséget okozhat neki, elutasíthatják a névadási kérelmet. Pontosan ez történt a kis Hádész esetében is, akinek nevéért ügyvéddel együtt szálltak harcba a szülők.

„Nem értünk egyet a hivatal indoklásával, és nem gondoljuk úgy, hogy ítélkezésre feljogosító keresztnevet választottunk a fiunknak. Nem Lucifernek vagy Sátánnak szeretnénk őt nevezni, tudjuk, hogy mit csinálunk. Kizárólag arról van szó, hogy eredeti és szépen csengő nevet kerestünk a babánknak, és amikor Rodrigo felvetette a Hádészt, nekem azonnal megtetszett” – folytatta az eset előtt értetlenül álló anyuka.

A párnak esze ágában sincs másik nevet keresni a kisfiúnak, és ügyvédhez fordultak. Mint megtudták, 2020-ban 12 kisgyereket is anyakönyveztek ezzel a keresztnévvel, ezért végképp nem értik, hogy nekik miért nem engedik. Ezek közül a családok közül többet is megkerestek, és arra kérték a szülőket, erősítsék meg, hogy a gyermeküknek semmilyen hátránya nem származott a névválasztásból és senki sem csúfolta őket a Hádész név miatt.

Az ügyben hamarosan végleges döntés születik, s ha a bíróság is elutasítja a nevet, a szülőknek valóban másik után kell nézniük. Bár még nem tudni, hogy zárul a vita, a pár már most kijelentette, hogy ha kell, fellebbezni fognak, és addig nem adják fel, míg el nem érik a céljukat. A Hádész név egyébként Magyarországon sem választható, de Zeusznak, Hérának, Afroditének vagy Hermésznek gond nélkül nevezheti bárki a babáját. 

Forrás: Via, Fotó: Getty Images