Baba

Gyerekmentes időt vennék!

Olykor az anyukáknak is szükségük van egy kis szabadidőre, amikor csak magával foglalkozhat, eljuthat kozmetikushoz vagy épp sportolni. Sorra vesszük a lehetőségeket!
2013. Szeptember 10.

A tündéri csöppség a szemed fénye, napjaid bearanyozója, életed értelme – akitől időnként olyan jólesne megszabadulni néhány órára. Vagy azért, hogy elmehess kozmetikushoz és zumbázni, vagy azért, hogy ha csak félgőzzel is, de visszatérhess a munkádhoz, esetleg eljuss rákszűrésre a nőgyógyászhoz – vagy mindhárom. Természetesen alaposan utána szeretnél járni, hogy ki az, akiben megbízhatsz. Segítünk végiggondolni!

A legkézenfekvőbb megoldás, hogy az édesapjára, a nagyszüleire, nagynénjeire, nagybácsikáira bízod a gyermeked. Mindez ideálisan hangzik, csak a gyakorlatban nem mindig kivitelezhető. Nappal a párod dolgozik, a fiatal rokonok úgyszintén, de előfordulhat, hogy még a nagyszülők is. Amikor pedig vállalják, a rokonság jogán beleszólnak mindenbe a babaszoba színétől a napi menüig.

Ha alapvetően harmonikus a kapcsolat, akkor persze ez nem kavar nagy vihart, de az amúgy sem feszültségmentes helyzetet mindez akár tovább is mérgesítheti. De az is lehet, hogy egyáltalán nem számíthatsz rokoni segítségre: vagy azért, mert nincsenek is, vagy messze élnek, vagy azért, mert nem olyan a viszony. A két utóbbi esetben eljön a pillanat, amikor kénytelen vagy fizetős gyerekfelügyeletet igénybe venni. De milyet?

Családias környezetben

A családi napközi Nyugat-Európában már nagy hagyománnyal rendelkezik, nálunk viszonylag újnak számít az a megoldás, hogy egy-egy anyuka a saját gyerekei mellé mások őrzését is elvállalja, lehetőleg kertes házban, megállapodástól függően fél vagy akár egész napra is. Így mindenki jól jár. A vállalkozó édesanya szó szerint otthon dolgozik, a gyerek pedig “családi” környezetben éli az édesanyjától távol töltött órákat is. A legtöbb helyen a napi, heti rendszerességgel járó gyerekek mellé szívesen vállalnak alkalmi, néhány órás felügyeletet is. Sőt – különösen Budapesten – arra is van példa, hogy a nap 24 órájában vállalnak felügyeletet, felárért a saját otthonodban is.

Ha rendszeresen, heti 3-5 nap jár a gyereked, és ott is ebédel, akkor a havi díj 40–80 ezer forint körül alakul. Az alkalmi felügyelet díja függ attól, hogy egész napra vagy egy-két órára szeretnéd-e otthagyni a kicsit. Értelemszerűen minél hosszabb időre és minél rendszeresebben hagyod ott, annál kevesebb az óradíj.

Rugalmas megoldás: bébiszitter

A saját otthonodban viszonylagos rendszerességgel felbukkanó, állandó és fizetett gyerekvigyázó az egyik legkényelmesebb – de nem a legolcsóbb – megoldás. Mivel nem csak a gyerekedet bízod rá, de többé-kevésbé az életetekbe is beengeded, talán itt van a legnagyobb jelentősége annak, hogy maximálisan megbízz benne.

Vannak bébiszitter-közvetítő hálózatok, amelyek garanciát vállalnak az általuk kiközvetített gyerekvigyázókért – és ez természetesen az elkért óradíjban is megmutatkozik. A másik lehetőség, hogy a rokonokon, barátokon keresztül találsz valakit, akivel kölcsönös a szimpátia. Az efféle kapcsolat akár évekig is eltarthat, és a gyerekvigyázó eközben afféle pótnagynénivé, pótnagymamává válhat.

Az árak között viszonylag nagy eltérés is lehet 500 forinttól 2000 forintig óránként, attól függően, hogy hol keresel bébiszittert, és ragaszkodsz-e referenciához, végzettséghez. Természetesen, ha hosszabb időre, előre megbeszélt rendszer szerint fogadsz gyerekvigyázót, akkor havi bérben is megegyezhettek. Ebben az esetben az óradíj többnyire olcsóbb, mint alkalmi felügyelet esetén.

Akár a nyaraláson is

Egyre több hazai szálláshely törekszik arra, hogy megszerezze a bababarát címet. Ideális kikapcsolódási formát nyújthat, hiszen beltéri játszóhelyiségek, megőrzéssel egybekötött foglalkozások, sőt esténként akár egyéni felügyelet is várja a gyerekeket, így biztosítva a feltöltődést az egész család számára.

Az árak értelemszerűen itt mutatják a legnagyobb szórást. Bababarát vendégházban ellátás nélkül már 1000 forint/fő/éj árért is megszállhatunk, de találhatunk ajánlatot 32 000 forint/fő/éj árért is ötcsillagos szállodában. Az olcsóbb helyeken általában külön felárért vállalják a gyerekvigyázást, míg a csúcskategóriás árban természetesen benne foglaltatik ez is – csak győzd kifizetni.

Forrás: Kismama magazin